Friday, March 10, 2006

photography instead of boredom

Песен в момента: Robbie Williams - Feel

Един празен ден до тук. Мразя да седя в офиса без работа.
Е, това си има и положителна страна, разбира се - отделих време на едно ръководство, което намерих на Фото Форум - Как да правим по-добри снимки. Занимава се изключително с цифрова фотография и е написано за абсолютни лаици (като мен). Да се надяваме, че ще ми е полезно и ще вкара малко повече живот в снимките ми. Междувременно малко побърках Ива с глупави въпроси и доуточнения на прочетеното. Ама какво да я правя като си призна, че разбира, а? ;P

Иначе денят се влачи бавен и тегав. Човек понякога забърква големи каши без изобщо да се усети. На мен ми е време да пооправя малко една такава. Дано не съм я забъркал прекалено гъста...

Поглеждам последните постове и се сещам, че съм пропуснал доста неща. Примерно:

Диана си е най-сетне в България и дори успях да я видя цели два пъти. Има едно особено усещане, когато застанеш близо до добър приятел, до много близък човек, когото не си виждал от толкова време. Жалко, че е тук само за кратко - много ми се искаше отново да седна на една маса с нея и Андрей. Е, това е лукс за който ще трябва да почакам... Поне успях да видя отново нещо, което определено зверски ми липсваше - Диана, Ева, Албена и аз на една маса в Дървеното. Спомени...

Попълних си малко катерачния инвентар - този път с Reverso. От толкова време я искам тая джаджа, че вече ми писна, отидох и си я купих... :)

6 comments:

Anonymous said...

Като цяло подхождам с голяма доза предубеждение към всяка информация, която има заглавие от рода на "как да бъдем забвни", "как да разберем дали в нас се крие талант" или недай си боже" стои начина да се превърнете в божи да р за жените", е този линк, дето си го пуснал обаче е доста добър и има доста ценни идеи. Вярно, че има доста ровене, но за някои неща наистина си заслужава.
Обаче определено ти трябва мноого свободно време. И качествена апаратура. А тези двете неща незнам къде се продават (предимно първото), така че ще трябва да извървя дългия бавен път на принципа на пробата и грешката.
Стига толкова за мен, при теб имаше ли ефект, полза някаква?

ro-tex said...

Ами нека започна с това, че четенето на този... хмм... наръчник? е само подготовка преди да започна de facto да снимам. А в момента не снимам не поради липса на желание - просто още не съм си получил фотоапарата (т.е. в момента нямам такъв). Просто не разбирам нищо от снимки, а ми се ще да се занимавам.
Що се отнася до ефекта от това - ами да, мисля че те учи на някои неща. Повечето е прекалено 'профи' - как да си нагласиш блендата, какво ще постигнеш с еди койси режим и т.н., което дори не можеш да пробваш ако нямаш апарат за над 7-800 лева... Само че има някои пасажи, които наистина ти отварят очите - като например онзи, в който се обяснява за линиите на вниманието и четирите най-важни точки на снимката. Така че мисля че нещото ще е полезно. Между другото съм едва на четвърта глава, именно поради първата изброена от теб злина. :) До края сигурно ще има още полезни неща.
Иначе реален ефект - оцених правилната композиция на снимката, вече ми минава през главата дали фонът няма да ми замаже главната идея. Такива работи. Само дето не знам дали всичко е от наъчничето. По-скоро не. Страшно много добри съвети (отново - ако имаш времето да ги прочетеш) има http://photo-forum.net/в раздел Критика на фото Форума. Ако не друго, там наистина се фокусира върху грешките и "аз бих го направил ТАКА", а хората са добри и имат наистина добри идеи. Погледни го ако имаш време - струва си. :)

ro-tex said...

Ха-ха! Додбре, че ти погледнах блога за да те позная! Не се сетих по ника. Супер - още нещо за четене... :)

Anonymous said...

Не си ме познал? Позор и скандал ;)
Шегувам се.
Апарат с настройки можеш да си намери за 5, 600 лвеа, аз също работя с такъв (добре де... не е мой, а на един приятел, при който периодично цъвфвам сширооока усмивка... имам чувството, че накрая ще вземе да ми го подари ;))
Иначе основното е желанието. Виж за колко малко време от такива снимки:, стигнах до такива:
(уф, взе да ми забива компа, отвори "снимки" и разгледай албумите ;) )

П.П. Къде си се покрил? Не съм те виждала май от моя рожден ден.

ro-tex said...

Обезателно ще ти разгледам снимките!
Иначе къде съм се покрил - ами те, на! Всичко си го пише тук. Каквото правя, различно от работа и катерене, го пиша тук, та това е най-доброто ми обяснение... Просто понякога ежедневието ти те засмуква, какво наскоро се оплаквах в един пост...
Но все пак! Иде пролет и се надявам тя да поразчупи сивото ежедневие и да раздвижи нещата. :)

Anonymous said...

Oк, най-хубавите са в Библиотеката и в Природните ;)
А снимката, която смятам за най-добра се казва Mr and Mrs Admin и се намира в Аз и Стефан. Обаче искам и твои снимки, да видя как се справяш с уроците ;)