Friday, April 13, 2007

Напускам!

Не знам колко от вас знаят, но преди около месец си намерих нова работа (след като през януари напуснах старата). Фирмата е Dynamic Zones и се занимава с разработка на разширения за Dreamweaver. Повече - тук. Идеята да пиша такива разширения беше нова и странна и реших да се пробвам. След малко по-малко от месец се оказа, че всъщност идеята хич не ми харесва. Самата работа се оказа лека и проста, та дори леко скучновата - нищо екстравагантно, нищо екстремно. Това обаче не е важно. Важното е, че в един прекрасен момент осъзнах, че не ми се прави точно това и че на това място няма да има развитие за мен. Пред последните две години работих със Sash и Венски и винаги правехме нещо ново, винаги учехме по нещо и напредвахме. Това взе да ми липсва и реших да напусна. Обясних го на шефа в началото на седмицата и преди десетина минути си написах и подписах молбата за напускане. Какво ще правя от тук нататък не е сигурно. Имам някои планове, за които може би ще пиша скоро пак. До тогава ще се боря с проклетия Технически, че да взема вече да завърша поне семестриално!

Във връзка с напускането ми се оказа, че нямам никаква представа каква молбва трябва да напиша. След разравяне в нета се оказа, че молбата трябва да е просто свободен текст и да съдържа горе-долу следното:
До: <управител, директор и т.н.>

Молба

От: <име, егн, длъжност>

С настоящото желая да ви уведомя за желанието си да напусна заеманата от мен позиция във Вашата фирма на позиция <позиция> на основание чл.325 т.1 от Кодекса на труда, считано от <дата>.
Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.

Дата: ...
гр. София

С уважение: ...


Интересното, всъщност, е позоваването на чл. 325 т.1 от Кодекса на труда. Тази точка дефинира напускането на служителя по взаимно съгласие. Това е важно, защото при напускане по взаимно съгласие можеш да напуснеш веднага, а ако не постигнете такова съгласие ще трябва човек да си подаде едномесечно предизвестие и да работи още един месец.

Та така... Пак без работа. Много гот. :)

6 comments:

Anonymous said...

Значи най-сетне ще идем до прочутата Виенска сладкарниц. Ако се сетиш да ми звъннеш ;)

Anonymous said...

Хахахахахаха, Плевела веднага намери как да се изкаже.

А в тоз ред на мисли - разбрахте ли се с шефо за напускане веднага или ще те мотае още месец време?

Anonymous said...

Венски, ти съмнявал ли си се?
Стискам палци да намериш работа, която ще ти е интересна И ще има възможност за развитие. Впрочем, намислил ли си някакви възможности досега?

ro-tex said...

@Eneya: Ами да! Аз съм навит! Тази седмица вторник и четвъртък съм свободен. Може би и сряда, но за тогава още не знам. В петъка съм зает, защото пред Паметника на съветската армия ще се провежда кръг от световнатото първенство по катерене и ще бъде истинска лудница. Може да дойдеш да зяпаш и да снимаш. В петък са квалификациите и започват в 10 сутринта.

@Венски: Размина ми се мотането - вече съм напуснал. В петък го подюрках, подадох молба за напускане, занесох си трудовата книжка на счетоводителката (в другия край на града) и се приключи. Тая седмица трябва да си я взема (книжката) и да забравя за Dynamic Zones.

@Eneya: Мерси! Да, всъщност вече от известно време си говоря с едни типове по темата. Като има развитие ще пиша пак. ;)

Anonymous said...

Подаването на предизвестие май е част от взаимното съгласие, но не съм много сигурен.

Хич да не ти пука за работата. Сега IT кадри се търсят на килограм. Двама авера напуснаха работата си и подписаха на ново място за по-малко от 2 седмици. Така че дерзай.

ro-tex said...

Аз бях започнал преговорите с друга фирма още преди да съм сигурен, че ще напускам. :)

Но си много прав - има голям глад за кадри. Това всъщност ме учуди малко - че нали вече куцо, кьораво и сакато драска на пхп - бях решил, че пазара е започнал да се насища. Но не... което може само да ме радва - ща има бачкане! :)