Wednesday, August 22, 2007

Choice vs. Happiness

Тези дни пътувах в автобуса и сменях песен след песен, тъй като не ми се слушаха. Замислих се, че всъщност не ми се слуша музика, но нямах нищо по-интересно за правене. Тогава се сетих, че в iPod-а ми все още имам няколко podcast-а на TED|Talks и реших да ги чуя. Правилно решение...
И двете неща, които чух се занимават с щастието и проблемите около него и наистина представиха идеи, които буквално "заковаха" вниманието ми!

Едната лекция е за "автентичното" щастие, което изпитваме когато получим това, което искаме и "синтетичното" щастие, което изпитваме когато не получим това, което искаме, но се примирим с него. Също така се говори за избора и неговото влияние върху щастието.

Втората лекция е изцяло за избора и влиянието му върху щастието. Също така за взимането на решения, поемането на отговорност и т.н. и как всички тези неща влияят на това колко сме щастливи или нещастни в дадения момент на действието и по-късно във времето.

Първата лекция можете да видите/чуете/свалите тук:
Dan Gilbert: Why are we happy? Why aren't we happy?

Втората, респективно, тук:
Barry Schwartz: The paradox of choice


5 comments:

Anonymous said...

Ти случайно едно време да ходеше в залата PC Mania на Кайо?

ro-tex said...

Не, никак даже. Никога не съм ходил по клубове, като св изключат две-три инцидентни посещения.

Anonymous said...

щото името на блога ти е като ника на един от там преди няколко години :)

ro-tex said...

/dev/null или ro-tex? Защото до колкото ми е известно аз съм единственият, който някога е използвал ника ro-tex. Що се отнася за /dev/null... е, името е популярно. :)

Anonymous said...

/dev/null

така си е, очевидно е популярно :)