Monday, September 24, 2007

Война срещу Иран?

Току що прочетох следното заглавие в Дневник: "Таен екип на САЩ планира въздушни удари по Иран". Някой да е изненадан?
Любопитното е, че преди 5 минути търсех един цитат за да го сложа в предишния си пост и го намерих в мой пост от Март, 2006 - "Differences?!" Още от тогава е било ясно, че ще има война с Иран. Защо не тогава, а сега? Е, измислянето на подходящи доводи и подготвянето на населението за надъхване срещу нов враг изисква малко време.

Интересно е защо САЩ непрекъснато воюват срещу някого. Че не е "за да възтържествува справедливостта" е ясно. До скоро смятах, че е от чисто икономически интереси. Наскоро се замислих. Вече не смятам, че е само това. Според мен основната причина да се водят непрекъснати войни е за да има непрекъснато един голям, лют, зъл враг срещу когото да е изправен "великият" американски народ за да може да стои обединен и фокусиран и да не се разсейва с много мислене по темите, важни за собствената му държава. Това е още един от най-важните похвати за запазване на статуквото, описани в "1984" от Джордж Оруел. Човекът е бил велик велик пророк! :)

Най-лошото в цялата ситуация е първият извод до който стигам. Този извод гласи:

Войните няма да спрат!

След като премажат Иран, американците ще имат нужда от нов враг. Може би Корея? Или Тайланд? Или кой знае коя държава. Важното е, че ще трябва да водят нова война за да си имат въпросният въображаем враг. Не знам за вас, но за мен този извод е многократно по-ужасяващ от всякакъв тероризъм, природни бедствия и подобни. Нищо не е толкова ужасно, колкото една огромна военна сила, която си избира врагове на почти случаен принцип и води войни срещу тях. Преди време водиха война срещу Сърбия. Колко време ще мине преди да решат, че ние сме следващите в списъка?

Ами... замислете се...

3 comments:

avtolik said...

Да не забравяме и огромните ресурси които се вливат във военната индустрия и бутат напред икономиката. А и нефта който си подсигуриха.

Николай Павлов said...

Ами...замислих се...и не съм съгласен с теб. Първо е съвсем абсурдно твърденивто, ча Щатите си нападат така произволно, който им скимне. Как пък не нападнаха Швейцария или Япония? Далеч съм от мисълта, че външната им политика е кристална и безкористна, но да тръгна да рева за Милошевич и Садам е безумие. Второ, не е сериозно да се говори за война с Иран, поне в рамките на тази администрация, при положение, че мандата на Буш изтича, а демократите взеха мнозинство в Конгреса.

nevenche said...

ммм ... има един такъв момент, че една сериозна и по-разумна част от ""великият" американски народ" всъщност не умира от желание да воюва срещу когото и да било, иска войниците да се приберат, и с нетърпение отброява дните до края на мандата на Буш ... не че ги няма и другите - тези дето искат да има войни. но са малцинство ...