Friday, September 28, 2007

MS Windows refund?!

От известно време се замислям за купуването на лаптоп. От една страна не ми се налага да си купя такова нещо, от друга е скъпо, но от трета... искам. :)

Един от основните недостатъци на лаптопите е че са скъпи. А това пък от своя страна донякъде се дължи на факта, че почти задължително те идват с MS Windows, за който ние, разбира се, си плащаме. Дали го използваме след това е друга тема. Доста хора са опитвали да си купял лаптоп и да не платят за Windows с аргумента "Не го искам! Няма да платя за него!", но малцина са успели.
Блогър на Богомил ме насочи към статия в OpenSource Mag, която обяснява, че всеки потребител има законното право да върне закупеният от него Windows и да си получи парите обратно. Има някои условия (като например да не сте инсталирали въпросната ОС) и редица пречки (бюрокрация и подобни). Също така няма никава гаранция, че ще успеете (въпреки, че имате законното право на това), но пък имате пълна гаранция, че ще ви скъсат нервите докато се опитвате.
Но пък може и да успеете! :)

7 comments:

Anonymous said...

Абе вие откъде пазарувате, не мога да си обясня :) Аз как така нямам проблем да си купя лаптоп без windows и т.н. ?:)

ro-tex said...

Хе-хе. Не знам. :) Всъщност изобщо не съм търсил (защото не съм решил сериозно да си купувам), но някакви хора, които си търсят непрекъснато се оплакват, че нямало лаптопи без Windows (т.е. има, но цената им е същата катона тези със Windows).

Btw ако можеш да препоръчаш място за купуване на лаптоп, а и някой лаптоп напрво, бих бил благодарен. Да съм информиран... :)

Anonymous said...

Напоследък лаптопите (попадна ми един с онова недоносче Глиста) идват с директно инсталирана OS, без CD-та и т.н. Интересно е как стоят нещата в този случай.
Инак Dell мисля, че продават лаптопи без OS или с FreeDOS доста преди да пуснат тези с Ubuntu (каквито не знам дали стигнаха до България). По сайтове съм попадал и на Acer-и с някакъв мултимедиен Linux на тях.

Anonymous said...

подсетихте ме. че преди време бях писал в стария си блог на подобна тема.разликата е само, че става въпрос за Испания и за първият граждански иск, от подобно естество, заведен срещу самсунг и местна верига от магазини.това се случи май месец и прочитайки постингите, на Бого и твоя, реших да хвърля едно око на сайта на испанеца, който всъщност е каталунец и доколкото успях да разбера със скромните си познания по каталунски, нещата не са мръднали много оттогава.все пак отчитайки факта, че говорим за испанската съдебна система вярвам, че делото ще бъде решено в полза на потребителя, в случая Пако.

Anonymous said...

Dell-четата от официалните представители, можеш да ги вземеш с FreeDOS, windows-а е като екстра за 200-тина лева отгоре ;) много от Аcer-ите също, за други нямам впечатления.
А за препоръките трябва да кажеш до каква сума, че принципно най-хубавите неща са и най-скъпи :)

ro-tex said...

@zeal: Тъкмо щях да говоря с тебе за Dell-овете. Аз си харесах един HP Compaq в Техномаркет, който е около 1300лв и е доста добър. Само дето разни хора ми разправят да бягам от HP, други казват, че е ОК. Не знам... След малката лудница, която се заформи вчера по темата май преозмислям изобщо нуждата от лаптоп. Т.е. аз нужда нямам, но бих се развал да имам машинка. За удобство. Но това ще го мисля в бъдеще май.
Междувременно не пречи да погледна няколко Dell-а. :)

Иначе идеите за refund на Windows е по-скоро по принцип - разни хора все пак си купуват лаптопи с него, а не държат да го ползват. Нека знаят, че имат някаква мъглява опция.

Anonymous said...

за НР нямам лични впечатления, обаче преди няколко дена се занимавах с едно фуджитсу за горе долу тея пари и... няма да си купя такова нещо, ама никога... щом wireless картата и музиката бяха на usb интерфейс смятай каква поддръжка ще има като цяло на друга ОС освен windows. Не че няма да тръгнат, ама не си заслужава мъките.
За 1300 мога да ти препоръчам ето това - http://www.intelinet.bg/shopping/product.php?p=1564
и поне ще знаеш че ще работи както трябва :)