Sunday, February 10, 2008

Go again

След като мина известно време мога да заявя следното:

1. Играта Го е страхотна.

2. Анимето Hikaru no Go е доста глупаво, но тъй като аз не съм прекалено претенциозна публика когато се зазяпам в нещо май ще си го изгледам до края като добро прасе. :)

3. След серия експерименти с различни програмки за игра на Го под Линукс (за прозорците не знам - може да има и по-добри алтернативи), установих че двете най-добри са:
- Quarry: Много удобна за игра срещу компютъра, приятен интерфейс и т.н. Удобна за разглеждане на записани игри и изследване на варианти. Не поддържа мрежова игра, което е тъпо.
- gGo / glGo: Открих ги тази вечер и имат всичко, което може да поискаш, до колкото успях да видя. Можеш да играеш срещу компютъра, в мрежата и т.н. За записаните игри - същото като горе. Лошото е, че OpenGL версията умира като куче със SegFault/CoreDump. Хубавото е, че стандартната версия работи. ;)

4. Търсейки къде в нета мога да поиграя Го намерих Panda IGS - не знам дали е най-добрият, но някъде прочетох, че е най-старият сървър - от 1992. Техен е и гореспоменатият клиент.

5. Много интересно ми се стори, че в нета могат да се намерят записи на някои доста стари игри - някои на по няколко века. Доста е интересно да гледаш такава игра и да си представяш как седят двама души преди триста години и обмислят ходовете...

Стана 4 сутринта, май вече мога да си лягам... ;)

1 comments:

Anonymous said...

Хех...очевидно си доста по-търпелив от мен. Ако аз не харесвам дадено шоу обикновено го дропвам до 5ти епизод, като понякога и 1 епизод ми е достатъчен. Макар че...може би с времето съм станал по-претенциозен, тъй като и аз едно време гледах всичко докрай. Надявам се поне да си понаучил нещо от него:) Ако ти се гледа нещо друго интересно и имаш нужда от съвет свиркай:)