Sunday, February 03, 2008

Go

От доста време насам ми се ще да се науча да играя Го. Играта ми се струваше доста интересна и сложна и се оказа точно такава. Забавното е че правилата се учат за няколко минути, но за да изиграеш една игра се иска доста, доста повече. Тъй като все още съм прекалено слаб за да мога да противостоя на компютъра се забавлявам с отделни проблеми и задачки. Толкова е зарибяващо, че вече започва да отнема прекалено много време.

Ако ви се стори интересно - ето ви няколко полезни линка:
- Българска Го Общност
- Go Problems
- JagoClient
- Dragon Go Server
- Sensei's Library

3 comments:

Georgi Stankov said...

Играта Го е страхотна. Но мисля /лично мнение, разбира се/, че повече и по-добри сведения за нея ще ти дадат хората от Българската Го асоциация /БГА/ : www.bga.bg
Има форум, който е доста активен, редовно се организират семинари и обучения, а и това е единствената международно призната организация в България. Успех в Го!

Anonymous said...

Преди 3 години бях гледал едно аниме с такава тематика - "Hikaru no Go". Главният герой в началото не знае нищо за играта и постепенно се учи заедно със зрителя. Правилата наистина са сравнително прости, но самата игра е доста сложна. Много по-комплексна е от шаха. Щом почнаха да обясняват по-сложните стратегии постепенно ме загубиха и накрая вече се отказах да опитвам да разбера какво става с играта и се наслаждавах на останалите елементи от шоуто. Ако си решил да се занимаваш сериозно ти предстои доста четене и най-вече - практика. Иначе можеш да провериш въпросното аниме - може да придобиеш малко по-пълна представа за нещата.

ro-tex said...

@Георги: Мерси за линка! Всъщност не се бях разравял из нета за да търся сайтове все още. Няколкото на които попаднах в самото начало за сега са ми напълно достатъчно, но със сигурност ще погледна bga.bg. Колкото до обучения и световно признание на някакви сертификати - за момента съм ужасно далеч от това. За сега еиднственото, което търся в Го е забавление, а за това goproblems.com се оказа едно идеално място. :)

@Насо: Чудесна идея! Тъкмо преди два дни обяснявах, как ми се е догледало някакво аниме и ето кое ще е то! Мерси! :)