Monday, September 29, 2008

Stuck with Windows! Because it works...

Обичам Linux. Особено много обичам Ubuntu - прекрасно дистро. Обаче просто не мога да си позволя да го ползвам. Защо?

Когато си купих Raven възпрях импулса да си форматирам харда и да си сложа едно Убунту на чисто само защото нямах никакво време, а и ми стана интересно какви ли възможности има новият ми (дълго чакан) лаптоп. Не ми се губеше време в инсталции и настройки и запазих инсталирания Windows, идващ с всичкия необходим софт - управление на четеца за отпечатъци, wireless-а, всякаквите ThinkPad-глезотийки...
До скоро карах така и инсталираният по някое време линукс си седеше недонастроен. Тия дни се заех с тази забавна задачка и скоро имах готова за работа среда. Само дето...

Първо се оказа, че Diablo-то ми не тръгва. (Смейте се колкото искате, но аз си се кефя на играта и си я цъкам с удоволствие.) Оказа се, че ми липсва предефинирана резолюцията 800х600. След това се оказа, че в момента резолюциите се дефинират по нов начин - xorg.conf е почти празен, а до колкото разбрах скоро ще бъде съвсем празен. Няколкото часа борба не доведоха до желания резултат, упътванията на ThinkWiki - също.
След това се оказа, че не ми работят LED-овете за wireless-a и Bluetooth-а. Не тръгнаха по описаните начини, а на мен не ми се занимаваше с това.
След още няколко подобни изпълнения стигнах до извода, че правенето на това нещо на читав комп ще е сложно и ще ми трябва повечко време, но не ме отказаха. И тогава забелязах най-яката екстра... Под Windows една пълна батерия ми стига за три часа и половина работа. Горе-долу, според софта и мисля, че не лъже. Под Ubuntu същата тази пълна батерия ми стига за малко под два часа. Голямо разочарование... Не знам от къде идва разликата, но за мен тя е брутална и е достатъчна за да ме откаже от Линукс. Това все пак е лаптоп...

PS: Извинявам се за typo-грешките в текста. Средният пръст на лявата ми ръка е вързан към безименния и това понякога прави писането една забавна игра с неочаквани резултати! ;)
За причината за връзването - друг път...

8 comments:

Anonymous said...

Най-вероятно power management-а не ти е настроен както трябва. На http://www.lesswatts.org/ има много за четене по въпроса. Като за начало може да пуснеш powertop, за да видиш кое тормози най-много машината и да видиш какво ще ти препоръча програмката.

Anonymous said...

Определено е нещо от управлението за захранването. Аз на T42 с бая скапана стара батерия (има дни в които е под 50% от капацитета си) изкарвам почти два часа.
Честно казано, Убунту не е подходящо за такава работа, поне не в подразбиращата се инсталация. Пускат се някои доста излишни неща. Трябва или нещо не толкова напомпано по подразбиране, например Дебиан, или да се тръгне с резачката из пуснатите неща.

ro-tex said...

Това всъщност ми мина през ума. Най-вече, защото процесорът ми поддържа 46 градуса през цялото време, докато под Windows си седи 38 - 42 градуса. Това обаче означава, че за да вкарам тая машинка в ред ще трябва пак яко четене, експерименти... Все неща за които тия дни нещо не се намира време. Е, ако ми се отвори такова със сигурност ще се пробвам да го понастроя, защото го предпочитам.
Иначе не бих си сменил дистрото - най-сетне си намерих нещо, което да работи така добре с толкова малка намеса. Хм, слушайки се просто се удивлявам колко малко любопитство ми е останало.
Остарявам... :)

Канев said...

Моят опит с лаптопа(HP-Compaq) показва, че за да ти тръгне всичко както трябва под убунту трябва да изчакаш около година и половина след като е излязал моделa и чак тогава най-новото убунту върши чудна работа. В началото на Feisty драйвера на ATI(и free и non-free) имаше проблеми. В Gutsy заради същия драйвер, работещ без визуални проблеми, се прецакваше suspend-а. В Hardy най-накрая проработи и сензора за температурата на процесора.
За жалост все още май батерията държи значително по-малко време отколкото под Виста.

Трябва да призная че положението е значително по-добре отколкото преди 3 години, когато на стария ми лаптоп не работеше нито wireless-а нито wired поначало.

Та с две думи Ubuntu е чудно, ама чак като ти поостарее машината. До тогава проблемите се решават трудно но поне доста неща се научават така;) Предполагам след около 3-4 години, ще трябва по-малко да се чака, а дотогава най-добре човек да проверява предварително какво работи и какво не на сайта на любимата му дистрибуция преди да купува. От друга страна Thinkpad си е Thinkpad. На кой му пука че не му върви линукса;)

Anonymous said...

Не знам защо имаш такива проблеми и защо линуксът ти е виновен. Може би убунту не е подходяща дистрибуция (аз не я харесвам по ред причини).
Доскоро бях с Федора и всичко си работеше, само четеца не можах да проверя. Проблемът с федората е, че програми и документация има много, но не се открива лесно - корпоративните сайтове се индексират слабо от търсачките и трябва наистина много чоплене, а аз нямам толкова време. Но останалото си работеше. Зъбосиния всъщност само светеше, не съм го тествала, просто защото няма с какво..
Затова от два дни съм с Дебиан (тестинг) и всичко си работи. Само за четеца отново не ми остана време, ама чак другата седмица ще видя - чете или не чете. Това е за компютър с почти същите характеристики - R61i. Може би просто не можеш да си го инсталираш? Нищо лошо - и аз уин не мога да инсталирам. Ако се скапе, направо ще го занеса на търговеца да ми го преинсталират, защото го ползвам чат-пат.

Роси

ro-tex said...

@канев:
R61 е достатъчно стар сякаш и всъщност всичко работи. Това за разделителната не е толкова проблем, колкото ограничение, а при мен се превръща в проблем заради специфичните ми нужди (пускане на софт, който изисква именно тази разделителна). Иначе за батерията мисля, че turin е прав.

@анонимен:
Имам такива проблеми, защото нямам времето да си ги реша. Ако отделя достатъчно време ще ги оправя, но не искам да го правя. Искам система която да работи добре - бързо и ефективно, да иска минимална поддръжка и да има всички feature-и, които ми трябват. Ако има и разни допълнителни, nice-to-have, то толкова по-добре (визирам fingerprint login и hibernate out-of-the-box).
Що се отнася дали мога или не мога да инсталирам и дали да ползвам Ubuntu или Fedora или XXX-дистро - ползвам Ubuntu от... ъъъ... май от 5.10 и за толкова време съм посвикнал с него и нямам желание да го сменям. Пък и не виждам защо - харесва ми и ми върши добра работа за десктоп. За инсталирането - за толкова време съм го инсталирал достатъчно пъти за да няма проблеми там, пък и то е дстатъчно user friendly за да не изисква кой знае какво.
Няма да тръгна да "чопля" тук и там за инфо само за да подкарам линукс по друга причина освен забавление - Windows ми върши прекрасна работа, всъщност, особено сега, когато пиша на Java, а не на PHP. Не че има проблем с PHP и Windows.

От коментара ти ми се струва, че си останала с впечатление, че обвинявам линукс и съм недоволен или нещо такова - не, просто за мен беше изненада, че отново минавам за постоянно на Windows (за сега) и още по-голяма изненада беше, че причината е не някакъв специфичен софт, който ми липсва под линукс (като iTunes), ами цялстното поведение на системата и по-специално това, че Windows-ът ми просто работи без повече намеса (защото намесата вече е осъществена от екипа на Lenovo).

Силно подозирам, че по някое време ще ме хванат лудите и ще се разровя пак в линукса и ще го подкарам. Обаче кога ще стане това - ще видим... :)

Anonymous said...

Оф, не знам какво да ти кажа - тия модерни техники са с толкова много джаджавки, че каквато и ОС да тръгнеш да слагаш, все ще ти отнеме МНОГО време. Затова казах, че и уиндоус не мога да си инсталирам на моя компютър. Взех си го с инсталиран софтуер, само си метнах Федора. Допълнителните неща сами си тръгнаха, дори не си играх правя настройки. Единственият ми проблем беше, че не знаех как да извадя компютъра от хибернация - срам, срам.. За мен това е удобството на GNU/Linux - едно дистро, един-два източника на софтуер. А не от 15 производителя да изтегля 23 драйвера (щото невинаги нацелвам точния ;-) ). Не виждам какво лошо има в незнанието - това е недостатък, който лесно се отстранява при добро желание :-) Ама чак пък брутална разлика, заради която да се откажеш от Линукс.. явно просто не ти е харесвал толкова

Anonymous said...

ThinkPad R50: малко старичка батерия (но пък extended модел, 9 cell), WinXP Pro, процесор Pentium-M (Centrino) 1.5 GHz, и батерията държи около: между 3 и 4 часа нормално.

При теб, може би на Windows е по-добра оптимизацията (стиковката) с драйверите на дъното (Intel) и Intel Core 2 Duo процесора. Явно Linux-а не се възползва от някакви възможни оптивизации на разхода на енергия, и оттам, по-малко време на работа... (just a guess) :)