Wednesday, February 04, 2009

7-zip

Много готино малко инструментче. Поддържа само Zip и Tar, но то какво ли повече му трябва на човек - Zip ако наистина искаш да компресираш нещо и Tar ако просто искаш да го пакетираш по-удобно.

Днес му се изкефих още повече, когато разбрах, че освен стандартните екстри създателите му са сложили в него и AES-256 out-of-the-box! Доста приятно бих казал, особено когато правиш backup на маловажни, но все пак internal use only документи.

Та ако се чудите коя програмка за архивиране да използвате - пробвайте 7-zip. Ще получите спартански инструмент с минималистичен интерфейс и всички основни функции, които биха ви потрябвали.
Освен това е free (GNU LGPL + unRAR restriction).

2 comments:

Венски said...

Аз от 3 години насам под виндовс ползвам само това като инструмент за архивиране/разархивиране. Сега погледнах на сайта им че повечето неща може само да ги разархивира, но мисля че си струва да се отбележи че освен zip, знае и gzip и bzip2 ;) както и някакъв техен формат 7z.

ro-tex said...

Хм, прав си - поддържа и gzip и bzip2. Това, че поддържа и някаква собствена версия на zip не мисля, че е някакъв плюс - никаква полза не виждам от поредното малко форматче. По едно време имаше един формат ace, който много хора използваха, защото даваше по-добра компресия от zip, но в крайна сметка и то отшумя.

Разбрах защо не съм видял gzip и bzip2 - няма ги като опция при архивиране на директория. Това е доста глупаво, защото можеха да се сетят да предложат опцията автооматично да прекарат директорията през tar и после през някой от тях, както правят други архиватори. Ама нейсе - не е болка за умиране, а и вероятно ще го добавят по някое време.