Tuesday, July 21, 2009

Блогърите трябва да се осигуряват

Поредната простотия, която наш'та мила рОдина ни сервира гласи, че който има блог извършва стопнаска дейност и трябва да се осигурява. Изворът на простотията може да бъде открит в сайта на НАП, като се отиде на секцията "Въпроси и отговори" и се пусне търсене за бисерите межди 1 и 10 април тази година с ключова дума "блог". Ето и най-интересният откъс:
Физическото лице осъществява стопанска дейност и като такова има интернет страница (сайт, блог и т.н.), съответно заплаща определени разходи по поддържането й, в т.ч. закупуване на домейни, плащане на такси и т.н. В този случай, разходите, както и приходите (доходите) от поддръжката следват данъчното обла-гане, предвидено в ЗДДФЛ за доходите от съответната стопанска дейност[...]


Тоест ако сте си купили домейн и сте си сложили на него блог, галерийка или какъвто и да било сайт, значи дължите данъци. ДДС-то, което сте платили като краен клиент при закупуване на гореспоменатите продукти не е ясно точно за какво е, но вече дължите и друг данък. Моля?!

Кратък коментар, защото нямам нерви за сериозен:
- Хората, които се издържат от сайтове и до сега бяха длъжни да пишат в данъчната си декларация, че получават еди-какви-си приходи и да си плащат данъците върху тях.
- Хората, които НЕ получават приходи от Интернет страниците си са чисто и просто клиенти, потребители, хора които са си купили дадена стока и/или услуга (домейн, хостинг) и дължат същите данъци като хората, които са си купили телевизор и имат договор за кабелна телевизия, т.е. ДДС!

'Nuf said!

Коментари:
Дончо: Професия “блогър”, вече и у нас. Малоумие или отчайваща некомпетентност?

2 comments:

Anonymous said...

Не си съвсем прав. Ако извършвам дейност чрез блогът или имам и други доходи освен трудови, то в разходната част на декл. по чл50 ще включа и платените суми по блога. Така че ще обложа с данък по ЗДФЛ само нетната печалбата. Ако нямам др.доходи освен тези от дейността като блогър ще дължа и осигурителни вноски. Или приходите минус разходите за дейността/с вкл.разходи за осигуровки/ ще покажат какво ще обожа с данък върху дохода. Ако съм на загуба естествено, че няма да плащам нищо като данък.

ro-tex said...

Първо ако имаш блог, свързан с друга твоя дейност това не е твой личен блог, а част от работата ти. В такъв случай разходите/приходите по/от него са си служебни такива и по тях се плащат данъци както следва.

Второ ако имаш блог, несвързан с работата ти и там пишеш какво си ял вчера и къде ще пиеш довечера, то нямаш право да приспадаш разходите си по него като служебни такива, по същия начин както нямаш право да приспадаш разходите за бензин на личния си автомобил като служебни (освен ако не си го използвал за служебни цели). Това изключва случая в който блогът е собственост на фирмата ти.

Трето ако си частно лице, което си пише блог за удоволствие и не получава доходи от него, то от къде накъде ще се самоосигуряваш (както е зададено в момента в закона)? Не е ли това все едно да се самоосигуряваш като превозвач, защото притежаваш кола, без значение, че я използваш само за да ходиш за риба (сам)?

Последно:
"Ако съм на загуба естествено, че няма да плащам нищо като данък."
За теб може и да е естествено, но аз никъде не прочетох такова нещо в документа, което означава, че пред закона такова нещо не съществува - осигуряват се всички, независимо дали са на печалба или на загуба, също както всички транспортни фирми си плащат данъците, независимо дали успяват да водят успешен или неуспешен бизнес.

PS: Навсякъде в коментара думата "блог" може да бъде заменена с думи като "сайт", "галерия", "CV-то ми, което съм публикувал on-line на собствен адрес".