Monday, November 09, 2009

Koala experience

Както някои хора може би знаят преди около две седмици излезе новата версия на Ubuntu - Karmic Koala. Тъй като най-сетне се отървах от дипломната си работа (пак ура!), която беше на Visual C++, вече можех да мина изцяло под Linux. Или поне да се опитам. :)

Свалих, инсталирах и, о чудо!, повечето неща потеглиха! Малко ровичкане тук-там и видеото отлепи. Е, при първото филмче с новите драйвери всички хора бяха синьо-зелени по някаква причина, но след като ги смених с леко по-стара версия всичко заспа.
Имаше малко заигравки и със звука - нещо пипнах за да си пусна микрофона и всичко утихна. Половин час псуване по-късно открих вярната настройка и дори това потегли - за пръв път на този лаптоп тръгва Skype с пълна функционалност под Linux.
Като върл геймър първото нещо, което се опитах да подкарам беше WoW. Простото кликване на exe-то не сработи, така че започнахме да се опитваме да го инсталираме по хиляди начини, нито един от които не сработи. Три дни мъки по-късно най-сетне ми светна, че мога да ида и да напиша в Google "wow linux". Кликнах на първия резултат в списъка и 5 минути по-късно вече гледах login screen-а на инсталирания ми под Windows WoW. Ключът от бараката бил да добавиш параметъра "-opengl" в командния ред на wine. Понякога три дни борба с компютъра все пак не спестяват 5 минути четене на manual-а...
След като се погрижих за забавленията (музика, филми, всякакви чатове, игри...) дойде ред да сложа и една среда за разработка. Новата засечка беше, че бутоните на Eclipse не могат да бъдат кликнати с мишката. Wtf?! Оказа се, че поне shortcut-ите с клавитура работят. Днес разбрах, че това е някакъв мега досаден бъг за който Eclipse и GTK се карат кой го е причинил и кой трябва да го оправи. Добрата новина е, че има workaround. Довечера ще го тествам. Сложих си Android SDK за да го поразцъкам някой слънчев ден. Пали два часа. Мъка...

Към момента май всичко работи - wireless, bluetooth, али-бали... Остава да накарам trackpoint-а да scroll-ва и да подкарам fingerprint reader-а на login страницата, но това са подробности. Новите екстри в дистрото ме кефят и системката сякаш отговаря доста добре на нуждите и предпочитанията ми. Ако успея да сменя и гнусната тема при login ще е просто върхът. Довечера може да закача тук и един screenshot да покажа как ми изглежда работният плот.

6 comments:

Unknown said...

Доколкото гледах пред месец, fingerprint reader под Linux няма как да се подкара, докато някой не седне и не напише поне един драйвер. Но не е трагедия, защото и без това fingerprint reader-ите са малко безполезен (но удобен) security feature.

Unknown said...

Аз преди месец направих обратния скок - от Убунту на Уиндоус 7, за разнообразие. Та там също fingerprint reader-а не работи out of the box =-)

avtolik said...

Workaround-a за бутоните на Еклипс бачка и на Кубунту и на Убунту :)

ro-tex said...

Fingerprint reader-ите са по-скоро дупка в сигурността, отколкото подкрепа, но определно са удобни. А иначе драйвери има, както и инструкции как да се подкарат - http://www.pdfserver.net/fingerprint и най-вече http://www.thinkwiki.org/wiki/Integrated_Fingerprint_Reader .

Колкото до Windows 7 - аз мисля също да го пробвам в скоро време. Любопитно ми е. Май първоначално ще е във виртуална машина, защото не ми се цепи повече харда. За момента обаче ще пропусна и ще си се радвам на линуксчето. :)

Lark said...

А аз за един мимолетен миг се въодушевих, че ще чета за експириънс с истинска коала :D

ro-tex said...

@Lark О-о, съжалявам. Ето, специално за теб, истински коали!

Cute koala on a tree

Koala flapping its ears

Koala face

Cute, cute koala

:)