Saturday, March 18, 2006

Differences?!

Are there any queers in the theater tonight?
Get them up against the wall!
There's one in the spotlight, he doesn't look right to me,
Get him up against the wall!
That one looks Jewish!
And that one's a coon!
Who let all of this riff-raff into the room?
There's one smoking a joint,
And another with spots!
If I had my way,
I'd have all of you shot!

--- "In The Flesh", Pink Floyd


First they put away the dealers,
Keep our kids safe and off the street.
Then they put away the prostitutes,
Keep married men cloistered at home.
Then they shooed away the bums,
Then they beat and bashed the queers,
Turned away asylum-seekers,
Fed us suspicions and fears.
We didn´t raise our voice,
We didn´t make a fuss.
It´s funny there was no one left to notice
When they came for us.

--- "Re - Gaining Unconsciousness", NoFX



Сигурно се питате какъв е смисълът на горното. Или пък просто убивате поредните 15 минути пред компютъра. За мен това няма голямо знчение, защото имам нещо да кажа и ще ви го кажа независимо дали ви интересува или не. (Това е едно от най-прекрасните неща в личния блог - имам свободата пет пари да не давам на кой му пука и на кой - не за това, което пиша.) Ето го и него:

Преди не особено дълго време започна нещо лошо, някъде там далеч и всички ние казахме "Това е лошо и не трябва да се случва. Някой трябва да го спре!", а после си запалихме по цигара, допихме си кафето и си тръгнахме, защото вън беше прекрасен слънчев ден и си беше срамота да го пропилеем в мрачно кафене. На този бе обявена войната срещу Ирак.

Да, разбирам, че тя няма много общо с нас, защото е много далеч. Да, разбирам, че хора умират всеки ден и тези, убити в тази война, няма да донесат никаква разлика на света. Разбирам, че може би тази война ще промени живота на някои хора за добро. Може би.
Само че още разбирам, че тази война беше започната от САЩ, а не от добронамерения свят, като цяло. И според мен да се слага на тази война ореолът "освободителна" (Господи, гадно ми е дори да го напиша...) е просто мародерство. За мен е очевидно, че тази война бе продиктувана от личен интерес от страна на САЩ. И целият свят не направи нищо за да я спре. Нещо повече - в момента в Ирак има българи и те стрелят на страната на американците, които за мен са агресорът. Не мога да ви опиша колко ме боли от това. Предполагам сте чували за мнението и представата на хората (и най-вече според полицията) в чужбина за нас, българите - ние сме сводници, проститутки, крадци и трафиканти. Интересното е, че на този фон нещото, от което най-много ме е срам, че съм българин, са нашите войници в Ирак.

Може би не съм прав. Може би просто не разбирам - аз съм на двайсетина години, нищо не разбирам от политика, международни отношения и т.н. Но това е, което чувствам, а това е моят блог, това е моето местенце в най-голямото село, това е моето място за изява. Туке мястото да заявя открито своето мнение по въпроса.

А сега - по-важното. Кое е то? То е причината всичко това да се изсипе тук, вместо да продължи да ме трови отвътре. Една статия във в.Стандарт, в която се казваше, че САЩ са обявили Иран за свой враг No.1. Е, честито на всички. Знаете какво означава това, нали? Всички знаем. Малкият въпрос е кой е следващият, след Иран. По-големият въпрос е кога ще дойде и нашият ред.
А моят въпрос е:

Ще направим ли нещо този път?

Да не си мислите, че ви подканям да спрем САЩ? Глупости - няма индивид, който да може да го направи. Този път обаче можем поне да изразим мнението си. А горенаписаното - това е моето мнение.

We didn´t raise our voice,
We didn´t make a fuss.
It´s funny there was no one left to notice
When they came for us...


5 comments:

Anonymous said...

*усмихва се* Май ти тряабва книгата на Майкъл Мур "Пич, къде ми е страната".
Потърси си я, ще ти хареса, точно потемата е.

Anonymous said...

Иво, уважавам предано мнението ти.
Но рейнджърите ни, за този батальон не мога да ти кажа на сто процента но прецени от чисто човешка гледна точка, отиват тям по няколко причини:
• аз бях на война
• плащат ми добре
• искам да сменя атмосферата
Питал съм много, ама наистина много от войничетата ни, били там и върнали се след това.
...повечето започваха така:
"...ами ние сме наемници..."
След което казваха нещо от трите "подточки" from above.

...ако знаеше колко молби имаше подадени за третият контингент, когато бяха намесени най-много от познатите ми преки началници и командири...
...тогава нямаше да те е срам. А може би нямаше да повярваш от първия път.
Както сторих и аз, помежду другото.

Не. Не подкрепям участието на България в точно тази война. И някои други фронтове.
Не. Не подкрепям и американската намеса. В декемврийския брой на National Geographic имаше уникална графика от след земетресението в Индия и паричните средства, които са били "поискани" от финансовите сили в света. Точни цифри не мога да ти спомена, но ми направи лошо впечатление това, че Щатите бяха отпуснали два пъти по-малка сума. Докато една Германия, с давност 26 милиона, бе отпуснала 120!
...но това е друга тема...

ro-tex said...

Влад, напълно съм съгласен с теб. Знам защо войниците ни искат да отидат там, разбирам ги и не съм срещу тях. Това, което ме мъчи е политическото решение на държавата. Срещу него роптая.

Anonymous said...

...в което имаш пълно право! :)

Anonymous said...

Няма да преувелича ако кажа, че Буш се опитва да се превърне в един модерен диктатор. Или поне да направи Америка чудовище, от което да заивис всичко и което да държи всичко в ръцете си.