Wednesday, October 11, 2006

Cutting edge, huh?

От много време искам да си имам хубав нож, който да мога да нося със себе си. Не че нямам една малка кама и швейцарско ножче, но те някак си не вършат всичко, коието искам. Камата е красива и с нея могат да се правят някои неща, но като цяло тези ножове са проектирани с една цел и те определено не е да си намажеш филия с лютеница (пробвал съм - мъка...). Швейцарското ножче пък е малко нежно. Наистина - остро е като бръснач и е удобно при хранене - да си нарежеш нещо, да го боднеш... Но ако искате да отрежете клон... Ами не, недейте. :)
Другото е че под влияние на Кали-формацията обмислям идеята да нося нож в себе си с цел самозащита. Все още не съм никак убеден, че би ми помогнало - по-скоро съм на мнение, че след Айкидото което тренирах (било то и навремето - преди цяла веченост всъщност) един нож по-скоро би ми пречил, отколкото да ми помогне.

Но както и да е - независимо от причините (които, както вече стана ясно, не съм си изяснил и сам за себе си, камо ли на вас да ги обясня) мисля да си взема нож. Големият въпрос, разбира се, е какъв? След известен размисъл отговорът дойде сам - китайски. Достатъчно евтини са, а са и достатъчно качествени като за мен. Когато реша, че не ми е достатъчен може и да дам 150лв за истински хубав нож. Само дето това не го виждам кога ще стане.
За да си избера нож, обаче, трябваше да съм наясно с това коя форма за какво е. По тоя повод изчетох една кратка, но съдържателна форумна тема. След това се зарових в нета да разглеждам и да си харесвам подобия на какво ще търся. Ето ги и двата ножа които си харесах:

SOG Spec Elite II:


Един убийствно добър и красив нож. Малко големичък (острие 12.7см), но ако е прекалено голям винаги мога да си взема по-малкото му братче SOG Spec Elite I. Важното е, че има вярната форма на острието - леко слизащ връх (викали му drop-point), който заради това слизане ще е по-здав и ще мога да изчовърквам разни неща без да ме е страх, че ще го отчупя. Острието му е гладко, което за мен е добре - въпреки, че не изглежда кой знае колко агресивен и смъртоносен е по-удобен за дялкане и рязане на разни неща. Може би малко зъби в самата основа нямаше да са излишни - кой знае кога ще ми се наложи да срежа нещо наистина твърдо. От друга страна има прекрасно заоблен режещ ръб - добра дъга отпред и после лека вътрешна дъга. Както разбрах напоследък тези заобляния имали доста положително влияние върху режещите качества, така че са добре дошли. Качествотона стоманата няма смисъл да коментирам по две причини - първо защото е извън съмнение и второ защото няма да си купя точно този нож, а негова имитация. Въпреки всичко ножът е прекрасен.


Columbian River B.U.L.L.:


За този нож важи що-годе всичко, което казах и за горния, с уточнението, че си има вариант със серетация - май въпреки всичко бих си взел него.
Другото уточнение е по-ниската цена на този - $40 вместо $135 и всъщност може и да си го взема напправо този вместо да търся имитации със съмнителни качества.

1 comments:

vlad said...

Ако знаеш за какво точно ти трябва ножа, минаваш нататък. Според случая, хващаш го здраво, задържаш последователно в двете ръце и тестваш. Перфектното острие в перфектно тяло следва не порядките на човешките взамоотношения, а своето собствено хладнокръвие.
По този повод не искам да се връщам със срам назад във годните колко пъти гърмях от ножове предназначени за който и да било, но не и за мен. Малко е смешно казано в прав текст, но било и неудошевено-дамгосани, те намират начин да си отмъстят.