Tuesday, June 19, 2007

FileZilla for Linux!

Може би съм доста назад с новините, но току-що много се зарадвах на това: има порт на FileZilla за Linux!!!
Край на търсенето на по-читав ftp клиент от gftp!

Три пъти ура! :)

При това е в официалното repository на Ubuntu... ;)

13 comments:

avtolik said...

Хаха, и аз подскачах преди месец когато го намерих.
Ама не ми хареса линукс версията, някак си по неудобна от тази за уин.
Ама пробвай и сподели :)

Anonymous said...

Хахахаха. Най-после да намеря смисъл в това да си държа твоя rss feed в iGoogle-а. :) Като мина на линукс (след около месец) ще го тествам :)

ro-tex said...

@avtolik: Ами да, по-зле е. Интерфейсът не е толкова удобен, пък и май е малко бъгава. Но все пак е по-добре от gftp. Ако сложат едно 5-10 опции за контрол на user interface-а и всичко ще заспи! Също така и ако сложат switch да не показва скритите файлове, че като си отворя home директорията и ми се завива свят докато скролна до source директорията... 8)

@venski: Ти за това ли ме държиш там?! Да ти филтрирам новините, а? О-о-о... Пък аз си мисля, че го интересува какво става с мен... Тц-тц... ;P~

developer said...

Абе да те пита човек защо се мъчиш с тоя gnome :) Нали ти казах Kubuntu, а не ubuntu :) Gnome мирише :)

developer said...

Забравих да добавя, че gftp е толкова бъгав, че ме накара да използвам fireftp за файърфокс.

ro-tex said...

Ще пробвам пак KDE, ама на есен - като излезе KDE 4 :)

Може да пробваш FileZilla-а. Не е цвете, но работи. Сигурно е по-добро от онова за Firefox...

developer said...

Еее виж в някой package manager колко ftp клиенти започват с К ;)
Свалих си Kasablanca, та го тествам, за сеаг се държи добре ;)

Anonymous said...

пробвай Krusader, за сега не съм намерил нещо, което да ми е по-удобно от него ( поддържа и табове) :)

Anonymous said...

пичове, не разбирам какво недоволствате от filezilla-та за линукс? не виждам какво й липсва като интерфейс спрямо тази за виндовс? единственото което виждам далипсва е стрелкичката с която да си избереш някоя от запазените сесии и да се вържеш към нея. всичко друго ми изглежда същото (точно в момента не мога да направя сравнение, но след 2 седмици ако не ме мързи може и да направя).

а това за скриване на скритите файлове и директории - ако се вържеш използвайки нормалния фтп протокол - тогава не ги показва. ако се вържеш с фтп овър ссх тогава ги показва. не знам да има настройка с която да можеш да го променяш това. ако не искаш да ти ги показва - оправи си фтп сървъра и ползвай 21ви порт като нормален човек :Р

ro-tex said...

Абе има си трески за дялане. Примерно:
- не запомня колко широки да са колоните за име на файл и т.н. - всеки път си ги разтягам
- overwrite не всеки път работи като свят
- това със скритите файлове си е проблем. Ти си под Windows и за това не ти бърка в г***, но като го пуснеш под Линукс в home директорията си ще видиш как се рови сред десетки директории, започващи с "." :)

Иначе го бива.

Бтв пробвах Krusader - за около минута не разбрах как да се свържа към FTP. Вярно е, че аз съм доста тъп, но след като един клиент е достатъчно не-интуитивен за да се объркам за толкова време с него, значи просто не е за мен. Да не говорим, че е ужасно шареничък - то не бяха цветове, то не бяха иконки, то не бяха хиляди менюта... Напомни ми защо вече не ползвам KDE. ;)

Anonymous said...

абе момко, като сравняваш линукската и виндовската версия - сравнявай линукската и виндовската версия. неми казва че линукската не може нещо което и виндовската не го може. виндовската версия да не мислиш че ти запазва ширината на колоните? пази я само ако докато си в една сесия стартираш друга и затвориш първата. ако рестартираш клиента колоните са си както майка им ги е направила.

туй за overwrite го приемам, въпреки че не знам какво означава "не всеки път работи като свят". искаш да кажеш че от време на време не работи, така ли?

за директориите с "." - нали се сещаш че аз не ползвам файлзила за да се вържа към фтп сървъра дето съм си го турил на виндовса а се връзвам към линукс машина, на която също има home директории и в тях също има директории с ".". точно за това ти обяснявам че когато се връзвам към въпросната линукс машина през 192.168 и фтп протокола не ми се ебава - директориите не ги виждам. когато обаче се връзвам през sftp винаги ми ги показва и не знам да има начин да го накарам да не ми ги показва.

освен това понеже съм луд хакер току що видях че виндовската версия има edit->settings меню, в което има раздели "remote file list" и "local file list" където можеш да му кажеш да ти помни ширините на колоните. в "remote file list" можеш да му кажеш "always show hidden files", което явно се оказва опция на ftp server-а. и ако му кажеш да ти ги показва - ще ти ги показва. явно при връзка ftp over ssh такъв флаг няма и винаги ти показва скритите файлове. за "local file list" такава опция няма - така че ще трябва да се бориш :)

успех :)

avtolik said...

Венски, ако ще публикуваш роман, може да ми подпишеш една бройка :P

Сериозно, линукс версията има кофти неща в интерфейса, поне тази под гном.
Дебели са някои граници м/у полета и полетата са дребни. Има и някви други дребни неща
Не че е нещо сериозно, ама такива дребни неща дразнят.

Anonymous said...

Здравейте! Аз имам доста проблеми с намирането на добър FTP клиент за Линукс. Ежедневно в работата си ползвам такъв клиент нон-стоп! Особено на единия от хостовете ми има страхотни мизерии, сесиите прекъсват сами, изпрати 20 % от 1 МБ и заспи :( Ужас. Писах на администратора им, каза да проверя в какъв МОДЕ (Пасивен или Активен) го ползвам. Засега съм с Konqueror... Да! Много си е удобен даже за FTP и освен туй си е интергриран 100% с КДЕ-то :) Но и с него имаше такива проблеми, макар и по-малко. Утре ще пробвам FileZilla пък да видим. Ами, това беше

Поздрави!