Thursday, July 19, 2007

Пирон в ковчега

Поредният прирон в ковчега на Интернет свободата се готви от... ФБР. Surprise, surprise!

Според този материал на НетИнфо има вероятност за тайна спогодба межу ФБР и антивирусните компании, която да предпазва вирусите и шпионския софтуер, инсталирани от ФБР на компютрите на 'заподозрени' от разкриване и премахване чрез антивирусен софтуер.
Слагам "заподозрени" в кавички, защото на това място може да попадне едва ли не всеки - и престъпници, и обикновенни хора, и който и да било. Стига някой да реши, че му трябват малко данни за теб и да има правилните връзки не мисля, че е накакъв проблем да бъде изфабрикувано някакво смешно обвинение (което по-късно да бъде смъкнато), което да оправдае едно такова следене. Не искам да демонстрирам излишна параноя, но това би било едно доста сериозно посегатество върху свободата и анонимността в Интернет (а както знаем, те всъщност са доста тясно свързани). Аз лично не искам да се чувствам като един от подопечните на Големия Брат и да знам, че някъде там се събира един дебел-дебел лог с всички адреси, които съм посетил, всички мейли, които съм написал, всички чат логове и т.н. Всъщност възприемам свободата и анонимността си в Интернет като нещо изключително ценно и неприкосновенно. Вярвам, че доста от хората, които също като мен прекарват огромна част от времето си в мрежата и участват в множество online общества (в каквато и да е форма) споделят мнението и опасенията ми.

Моля ви, следете пресата и Мрежата за подобни неща и ги оповестявайте! Хората трябва да знаят кога са на път да загубят част от правата си и трябва да са в състояние да надигнат глас навреме!

2 comments:

Евгени Спасов said...

Свободния софтуер изключва такива "забежки" от силовите групировки :) (да, силови групировки)

ro-tex said...

Донякъде да. Казвам "до някъде", защото всъщност малко хора (да не кажа почти никой) използват антивирусни и подобни програми под Linux. Факт е, че нуждата от такива е минимална. Също така, обаче, е факт, че ако ФБР напишат вирус за Linux, той ще си свърши работата в огромен процент от случаите.

От друга страна свободният софтуер изключва една друга, доста по-сериозна, "забежка", а именно вграждането на подобни системи не като вируси и подобни, ами като части от операционната система. Не е случайно, че доста страни по света прехвърлят всичките си правителствени системи под Linux или подобна ОС - просто това е единственият начин да са сигурни, че ОС-а върши само това, което се очаква от нея, без да изпраща "невинна анонимна статистическа информация" тук и там. ;)

Между другото последното се твърди за небезизвестният Skype - Silver Needle in the Skype.