Friday, July 27, 2007

Браво на руснаците!

Русия е била, е и ще бъде велика сила и това няма нищо общо с икономическото й състояние. Статутът й на такава се определя само и единствено от нейната политика, а тя е твърда и ясна. Това поне е моето лично, непрофесионално и без претенции за каквото и да било, мнение.
Пиша това по повод на статия в Дневник, в която се описва как Путин призовава към засилване на военната мощ на Русия. Да, според мен това е правилната тактика. Трябва да има военни сили, които да се противопоставят на САЩ, защото ЕС със сигурност не е такава. САЩ едва ли не използват НАТО за личните си икономически цели без всякакво притеснение. С подкрепата им от страна на Обединеното Кралство никой не им пресича пътя по никой начин. (През цялото време докато пиша се чудя защо написах "едва ли не" пред "използват НАТО". Сигурно самото ми замисляне е показателно.)
С настоящото си военно и политическо водачество в света (това, разбира се е спорен въпрос, прокламирам предимно от собствените им филми), САЩ се смятат за неуязвими и съвсем необезпокоявано правят каквото си поискат, ясно съзнавайки, че няма кой да им поиска сметка. Е, докато това е така те няма да спрат да правят каквото си искат и няма да започнат да уважават мира по какъвто и да било начин. За да се случи нещо подобно трябва да има някой, който да им е приблизително равен по сила и да може да им каже "Вижте какво, ако не спрете с безобразията си в [произволно географско място, най-вероятно в Азия], ние ще се видим принудени да вземем мерки." и това наистина да значи нещо. За съжаление моят дезориентиран и политически непросветен поглед просто не вижда от къде би могло да дойде подобно противопоставяне, ако не от Москва или пък Пекин (който за момента сякаш си гледа скромно в собствената, не особено малка купичка и се занимава с нейните си проблеми).

3 comments:

S Blyahoff said...

Аз за мое съжаление (или пък по-скоро радост) несъм толкова оптимистично настроен по отношение политиката на "майка Русия". Бих искал да разясня няколко неща, поне както аз ги виждам от своята гледна точка. Русия са изключителна икономическа немощ! Дори и да съберат огромната руска армия, те немогат нищо да направят с нея, поради факта, че това може да бъде началото на 3та световна.
Военните действия на щатите лежат и на икономическа обосновка, тей като малко или много голяма част от света е икономически зависим от тях. Пекин нищо няма да направи, не защото не защото не може, а защото може би около 2/3 от боклукчивите им стоки се внасят в САЩ.
Британия подкрепя САЩ, защото и двете бяха опарени от терористичните актове и аз вярвам, че (недай Боже) и в София да има терористичен акт, тогава много българи ще променят гледната си точка отностно антитерористичната политика на ЗЕ и САЩ.

ro-tex said...

Да, съгласен съм с по-гоялмата част от нещата, които казваш. Но все пак съм на мнение, че трябва да има някой, който да е поне близо до равнопоставен на щатите от към военна гледна точка.
Ясно е, че когато имаме две огромни военни сили в съвременния свят нито една от двете не може да си позволи да предприеме каквото и да било, защото това би означавало огромна и унищожителна война. Особено при честолюбиви държави като Русия и Щатите. Само че могат да си оказват взаимно политико-военен натиск от типа "моля, не пипай тук".
Това, по мое мнение, би било плюсът на наличието на повече от една военна суперсила.

Anonymous said...

На времето имаше един филм, в който ставаше дума за най-великите шпионски предателства на миналия век. Там бяха отделили едно доста забележително място на подаряването на американската разработка за ядрена бомба на руснаците.. не от кого да е, а от един от хората, участващи в проекта. При това без да е поискана каквато и да е облага, човекът го беше направил само от собствено желание и от съзнание, че така ще запази световния мир. Той сам си каза: "Аз не искам моята страна единствена да притежава това ужасно оръжие, с което да тероризира целия свят". И беше прав. Никой няма право да се меси толкова брутално в чуждите работи. А американците в последно време много си позволяват.

По принцип и аз мисля, че не е особено правилно да се въоръжават до зъби които и да е, но историята учи, че това е единственият начин да се постигне каквото и да е равновесие в света. Ако оставим на страна всичките приказки за това колко били велики и недостижими едните, че и другите, това е нещо, от което светът явно има нужда. Факт е, че най-големите открития за миналия век бяха направени именно през периода на студената война. Има достатъчно филми за технологии, разработени още тогава, които чак сега излизат на яве и то отчасти, които... ами, някои от тях просто изглеждат като магия. И това са неща, разработени преди 40-50 години. Не, че съм за войната, в какъвто и да било смисъл. Просто тя е най-добрият начин за прогрес.