Wednesday, July 18, 2007

Найлонови торбички и бутилки

Често си говорим за замърсяването и препълнениете сметища, за найлоновите торнички и бутилки, за това и за онова, но така и не решаваме какво можем да направим за да решим глобално този проблем. Е, аз също не мога да ви дам глобално решение, но мога да ви кажа за две дорби идеи, които съм взаимствал от разни хора, които съм срещнал.

Бутилките:
Всички ние пием минарелна вода и безалкохолни напитки в пластмасови бутилки за еднократна употреба. Това ще рече, че веднага след като си изпиете водичката тази бутилка отива на сметището за следващите няколкостотин години. Стоп! Спокойно, няма да ви карам да спирате безалкохолните и минералната вода! Идеята е далеч по-проста - идеята е че на сметището тези бутилки заемат много по-голям обем от колкото е необходимо. Защо? Ами защото са пълни с въздух, а тежестта на останалия боклук не е достатъчна за да ги смачка. За това може ние да ги мачкаме преди да ги изхвърлим.
Преди да хвърлите найлоновата бутилка в кофата просто отвийте тапата й, настъпете бутилката така, че да изкарате всичкия въздух от нея и завийте тапата обратно. Готово! По този начин бутилката ще заема много по-малко място на сметището и то, съответно, ще може да се използва повече време.
Да, това всъщност не намалява броя на изхвърлените бутилки, но намалява броя и обема на сметищата, което също си е плюс. А също така прави разчистването след купон доста по-лесно - вместо 4-5 можете да изнесете в една торба за боклук всички двайсетина найлонови бутилки останали от снощи. ;)


Найлонови пликчета:
Всички сме виждали безразборно мотаещи се наоколо найлонови пликчета. Докато за някои това може да е красиво и "най-прекрасното нещо на света", то за повечето от нас е грозно.
В: Защо има толкова много пликчета наоколо?
О: Защото хората ги ползват. На всяко влизане в магазин ви дават пликче, независимо дали си купувате много неща или два кроасана.
В: Какво да направим за да има по-малко пликчета?
О: Не си взимайте пликче в магазина.
В: А как да си нося покупките?
О: Начини много. Аз всяка сутрин си купувам два кроасана преди да отида на работа. Всеки пък отказвам торбичка и си ги нося в ръка следващите 50 метра до офиса. Не е трудно. :)
Също така можете да си носите торбичка от вкъщи - сигурен съм че у вас се мотаят десетки торбички, които ви е домързяло да изхвърлите. Просто вземете две от тях когато отивате на пазар. По този начин ще изхвърлите две торбички по-малко. Не е много, но е нещо, а и не изисква почти никакво услилие, нали?

Във връзка с отказването на найлови торбички в магазина - засякох един забавен пост на Горичка - Топ 5: Начини да откажеш безплатно пликче в магазин

Ако споделяте идеята - разпространявайте я!
Ако имате подобни идеи - пишете ги в коментари за да мога и аз да започна да ги следвам!

0 comments: