Tuesday, July 03, 2007

Sprechen Sie Deutsch?

Трябва да започна да уча немски. Определено! От няколко седмици вече се случва от време на време да плувам на немски, при това без нито да го искам, нито да се замислям - просто така ми идва. В други моменти някоя немска дума се появява в изречения на български или английски, а аз знам всичко на всичко двайсетина думички на немски! Днес, например, мислейки си как ми дадоха точно отпуската, която исках (Ура!) в главата ми, незнайно защо, цъфна едно възклицание, което бих спелувал като "uberkool" (uber + cool нещо не се връзва, та за това kool...). След кратко замисляне успях да си преведа собствената си мисъл. Нямам идея дали всъщност има подобна дума!
Какво, по дяволите, ми се случва?!

2 comments:

Anonymous said...

Всъщност наистина е ubercool или по-скоро übercool. Номера е че über принципно се използва като geek представка в изрази от типа übercool, übergood, или über-нещо-друго.

Всъщност това което се опитвам да обясня и което ти (май) имаш предвид е това:
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cber#Gaming

ro-tex said...

Хмм... Възможно е и да съм го чул някъде. Всъщност най-вероятно така е станало - надали сам ще си го измисля. Популярността на израза поне обяснява отчасти изблика.

Това за псуването на немски, обаче, си е друга работа. Не знам защо го правя.

А от трета страна (горните две бидейки първа и втора) все пак е добре да започна да уча немски - няма да ми е излишен в никой случай. :)