Wednesday, September 12, 2007

Пак цензура, този път от ЕС!

За пореден път срещам блог пост, който алармира за предстояща цензура. Този път проблемът, който назрява е дори по-сериозен от обикновенно, защото става дума не за каква да е, а за цензура над Интернет съдържанието, при това наложена от ЕС!
Според Dnes.bg "ЕС иска да блокира интернет търсенията за инструкции за бомби". На пръв поглед може и да звучи разумно, но... Какво става със свободата на словото, за която така яростно се борим? Отговорът на еврокомисаря по правосъдието и сигурността:

Frankly speaking, instructing people to make a bomb has nothing to do with the freedom of expression, or the freedom of informing people. The right balance, in my view, is to give priority to the protection of absolute rights and, first of all, right to life.


Какво излиза? Някой ще седна и ще раздели нещата, които човек може да каже/обясни/научи другите на "добри" и "лоши"? На "опасни" и "безопасни"? На "забранени" и "разрешени"? Къде остава тогава идеята за свободата ни? С какво това положение би било по-добро от всяка диктатура, цензура и т.н.? С какво Интернет в ЕС ще бъде по-добър от силно цензурирания Интернет, достъпен в Китай? С какво нашата свобода на словото ще е по-добра от свободата на словото по времето на комунизма или в описаната от Оруел ужасяваща система на "1984"?

Не исам да бъда параноичен, но от подобни неща ми настръхва косата. Хора, следете новините по въпроса, четете и разпространявайте информацията за да можем да реагираме своевременно, ако наистина решат да цензурират Мрежата!

Благодарности на Ирина Марудина, от чийто блог разбрах за това. Нейният пост можете да прочетете тук: Евроцензура над Интернет достъпа.


0 comments: