Wednesday, September 26, 2007

"Бабо Мравке, где така?"


Обичайна версия:

Мравката се труди неуморно цяло лято под палещите лъчи на слънцето - потегна къщичката си и събра храна за зимата. Щурецът мисли мравката за глупава и се смее, танцува и играе през цялото време. Но ето идва зимата - и мравката си е сита и на топло. Щурецът няма нито храна, нито подслон, и така си и умира от студ.


Поука: Бъди отговорен за себе си!


Съвременна версия:


Мравката се труди неуморно цяло лято под палещите лъчи на слънцето - потегна къщичката си и събра храна за зимата. Щурецът мисли мравката за глупава и се смее, танцува и играе през цялото време.


Когато идва зимата, щурецът дава пресконференция и запитва публично защо мравката трябва да е сита и на топло, когато другите нямат такива облаги.


Всички телевизионни канали се надпреварват да показват снимки на зъзнещия щурец на фона на видеоклип, в който мравката се е разположила в удобния си дом пред трапеза, отрупана с храна. Цялата страна е поразена от този контраст. Как е допустимо това - в такава богата страна да се позволява на бедния щурец да страда по този начин…



Жабокът Кермит се появява заедно с щуреца във всички шоута в най-гледаното време по телевизията и всички зрители се разплакват, когато двамата заедно пеят “Не е лесно да си щурец”. Правозащитници организират демонстрация пред къщата на мравката, а телевизиите ги заснемат как дружно пеят “Ние ще победим”. След песента цялата група коленичи да се моли за щуреца и връхлетялата го неправда.


Голям брой значими общественици и познати лица обясняват в интервю в най-гледаното коментарно предаване по телевизията как мравката е забогатяла чрез експлоатация и на гърба на щуреца. Всички те внасят молба в парламента за незабавно увеличение на данъците на мравката, за да може тя да честно да даде своя дял за развитието на обществото.


След това Комисията за равноправие на гражданите съставя Проектозакон за икономическото равноправие и за онеправданите щурци и го внася за гласуване с валидност със задна дата - от началото на лятото. Мравката е глобена за нарушаване на този закон за недаване шанс за работа на пропорционално количество щурци и след като е неспособна да плати новия си данък със задна дата, домът й бива конфискуван от правителството.


Известна политическа дама - кандидатка за президент на страната - убеждава старата си адвокатска фирма да почне да представлява щуреца и да заведе дело за обида и клевета срещу мравката. Делото е гледано пред съдебен състав, назначен от съпруга й няколко години преди това - и включващ само представители на съсловието “самотни безработни родители, получаващи помощи от държавата”. Мравката губи делото.


Баснята завършва точно когато виждаме щурецът да дояжда последните трохички от храната, събрана от мравката - а правителственото жилище, в което е настанен - и което съвсем случайно е старата къща на мравката - лека-полека се руши, защото щурецът никога не го поддържа. Мравката е изчезнала в преспите сняг наоколо. Щурецът е намерен мъртъв в инцидент, свързан с наркотици, и вече изоставената къща е окупирана от банда паяци, които започват да тероризират мирния до скоро квартал.


Поука: Мислете много за кого ще гласувате на следващите избори!




Източник: блога на Владо и Бо Георгиеви

No comment.

2 comments:

Anonymous said...

Това звучи.... плашещо и безумно реалиситично.
Тио ли си измислил приказката?

ro-tex said...

Да, наистина. Е, има малки разминавания в детайлите с българската действителност, но иначе е доста реалистична.

Не съм я измислил аз - не съм толкова геаниален или политически прозорлив. Не е ясно кой я е измислил, но аз я намерих блога на Владо и Бо Георгиеви, който съм посочил за източник. От него пък става ясно, че те са я получили в мейл от техен приятел в Щатите. От тук и разликите с нашата действителност - измислена е за Щатите. За съжаление, това не я прави по-малко валидна и за България, тъй като разликите са само в подробностите...