Sunday, October 28, 2007

Еко екшън!

Долното е препечатка от За да остане природа в България:

На 11 поред акция за защита на Рила на Паничище при физическа саморазправа с природозащитниците неизвестно лице причини на Цвета Христова лекостепенно мозъчно сътресение. Съдебномедицинска експертиза № 94/2007 г. заключава, че мозъчното сътресение е причинило временно разстройство на здравето и страдание. Мутри от Сапарева баня заплашваха журналисти и граждани да ги изчистят: „Че убием трима от вазе и че ви изуежим!” Чуйте аудио запис. Вижте снимки.










Разказ на очевидците

Тази събота група от около 20 души се организирахме да направим мирна акция пред информационния център н Народен парк Рила. С няколко плаката искахме да изкажем притеснението си от случващото се в парка – а именно, незаконното строителство на път и лифт, навлизащи в парка. Две момичета помолваха колите,идващи към нас да намалят скоростта си и им подаваха брошури с информация. В този момент групата държеше опънат транспарант:”Национален парк „Рила” – частен имот?!” и „Гражданите са тука – къде са институциите?” Спряхме 4 коли и един огромен камион, на който дадохме флаери. Хората ни пожелаваха успех, питаха как да помогнат и да се включат. Помолихме камиона да спре за около 30 минути, с което да засвидетлства разбирането си към природозащитната идея и нашите мотиви да протестираме за неспазването на законите и целостта на Националния парк.
През това време всички коли бяха пускани да преминават и не бяха спирани за по-дълго от минута-две. Петата поредна кола не намали скоростта, и заплаши да се вреже в хората, които държаха опънати транспаантите. Тя спря в насрещното платно, само на сантиметри от хората и настояваше да мине от там. Човекът на предната седалка крещеше на шофьора „Карай! Карай!” Пътниците в нея, не искаха да чуят нашата причина ние да сме там, ние им обяснявахме, че не ги задържаме, просто ни молим да ни заобиколят и да не карат в насрещното платно. Колата в крайна сметка заобколи и спря на около 50 метра по-нататък.
От тук насетне започнаха да идват и още коли и микробуси с хора. В следващата кола бяха 4 едри господа, които излязоха с пистолети в ръка, готови за саморазправа с нас. В следващите няколко минути дойдоха още няколко коли, появи се и микробус – чилото на хората нарастна до към 30-40. Само мъже на средна възраст 35-40, които бяха пратени със задачата да се „справят” с нас.
Започнаха се заплахи, къде се намираме, да си ходим, че ще ни убият. На немска журналистка от АРД и беше обяснено, че такива като нея „са хвърчали от там”. „Да ви няма от тук! Веднага да ви няма, че ви отепем!” „Еколози, а?.. аз ще ви направя всички екологично чисти!” „сапарева баня не е България. Това е наше тука!”
Появи се и полицейска кола. Самият шеф на РПУ – Дупница виждайки нас и обградилите ни хора каза: „Ами ако не бяхме дошли на време? Следващият път може спокойно да се забавя. Защо да се стига до саморазправа!”
Беше ясно, че нашата мирна акциа е на път да свърши съвсем не мирно – нещо което никой не би желал. Започвахме да се качваме по колите. Имаше двама души, които се опитваха да ни изгонят, буквално избутвайки ни. Същият дойде, отвори вратата на колата, където седеше Цвета Хистова и каза да се измитаме. Тя се наведе да го чуе и тогава той тресна вратата като удари главата й. След това започна да удря по колата и ние потеглихме.
Александра Йоцова, Кейт Шандлер, Ваня Бонева, Маргита Славова, Станислав Бояджиев, Петър Вълчовски, Васил Василев, Боян Ботйов, Ивайла Х, Христо Жоров, Михаил Стоянов, Тодор Каракиев, Аспарух Станев, Златна Михайлова, Димитър Кашкин и др.

1 comments:

Anonymous said...

Това е... зловещо. Пълен ужас. Имам чувството, че не е реален случай, а извадено от филм, книга. Бруталността е... плавеща. Поне мен.
И сега какво?
Кой е направил това? Полицията какво прави по въпроса?