Friday, February 01, 2008

Data retention and countermeasures

Вървя си по улицата и разглеждам магазините. На пет метра след мен върви абсолютно незабележим мъж в тефтерче и си записва - "Пиротска, Самуил, Мария Луиза"... Влизам в магазин за маратонки и човекът влиза с мен. Отново записва - "Разглежда Runners, Mania и Le Coq Sportif." Сядам да хапна в Дон Домат и на съседната маса отново е моят спътник - "Обектът си поръчва голяма Баф и наливно Шуменско тъмно." Отивам до тоалетната - "Обектът отива до тоалетната."

Не, разбира се, че не се е случило. Абсурдно е разни хора да се разхождат след нас и да си записват глупости. И не е и особено опасно - какво като знае какво маратонки гледам и каква пица предпочитам? Само дето е дразнещо да знаеш, че някой се влачи след теб и си записва всичко. Някак си изнервя, дори когато просто си избираш маратонки и похапваш пица. Именно за това днес се ядосах, когато видях, че "наш'та мила рОдина" се присъединява към абсурда data retention. Да, предполагам, че не е голяма работа - все пак нали само определени хора при определени ситуации ще могат да използват информацията и т.н. Бла-бла-бла! Дразнещ и ограничаващ е самият факт, че някой записва тази информация! Наречете ме параноик и каквото още искате, но кошмарното общество на Оруел не е толкова далеч, колкото си мислите. И с тази директива се приближаваме с една крачка към него. Изобщо няма да навлизам в темата, че в България всичко се купува и ако искам да получа информация за някого трябва просто да платя колкото трябва където трябва (не, не знам къде - никога не съм имал достатъчно пари за да знам...).

Както и да е - идеята на този пост не беше просто да се оплача колко е несправедлив света - имаме си цяла армия emo-та, които да правят това... Идеята беше да дам малко информация и да я запазя за себе си за по-лесно търсене в последствие. Ето няколко статии за въвеждането на въпросната директива:
Да на FOSS - И България прие мерките в директивата на EС 2006/24/EC за data retention
Да на FOSS - Archive for the ‘Data Retention’ Category
Да на FOSS - Отворено писмо
Дневник - Наредба на МВР за следене на интернет ядоса ИТ гилдията
Сега - МВР вече ще следи и всички контакти в интернет

Какво да правим? Отдавна има множество решения за анонимизация в Интернет. Ето ви три от тях:
Tor: anonymity online
Privoxy
HTTP tunnel

Вместо завършек:

Интернет е най-свободното място на света.
Нека го запазим такова. ;)


2 comments:

Anonymous said...

След като днес разбрах за цялата тази работа, първото което ми дойде на акъла (колкото и малко да е той) беше точно tor. Май колкото и да забавя цялото сърфиране и всички останали дейности из ньет-а, това ще е решението на проблема, докато поне някой не се вразуми в тази държава :)

ro-tex said...

Мда, съгласен съм. Йовко разказва за http tunnelling в блога си, но това е малко по-сложно и е за други неща, всъщност. Но за да сърфираме свободно и анонимно, tor наистина май е най-удобното. Само не знам как да прекарам през него ICQ и Skype, но като се има предвид, че съм отделил цели 2 минути на инсталация и четене, то не е чудно, че не знам как. :)