Friday, November 07, 2008

Много десктопи под Windows?

След като доста време използвах Linux като единствена операционна система, съвсем логично свикнах с всичките му малки удобства. В момента работя само под Windows и ми липсват ужасно. За някои от тях съм оставил всяка надежда - примерно двата clipboard буфера мога просто да ги забравя. За щастие за други има алтернативи - примерно за многото десктопи.

Първото решение, което намерих беше на nVidia - хора с хубави видео карти на nVidia си имат multiple desktops като опция. Лошото е, че работи доста криво - при всяко прескачане между десктопите приложенията в taskbar-а се пренареждат на принципа "last used - first in the row" - последния прозорец, с който си работил отива на първа позиция в taskbar-а. Адски дразни и дезориентира. На всичкото отгоре малко тругно се разбира на кой десктоп си точно... Абе кофти.

Новото решение: VirtuaWin
За момента се държи много добре - можеш да му кажеш дали да ти запазва реда в taskbar-а, Z-ordering-а, всичко. Има готина малка иконка в tray-а от която бързо се разбира къде си. Поддържа до 9 декстопа, като иконката в tray-а може да се сменя. Има всякакви настройки за това как да прехвърляш прозорци между десктопите, mouse drag, desktop wrap, mouse wrap... Има си някакви ограничения - примерно не можах да му обясня да ми сменя десктопите с Ctrl+Alt+стрелка - сменя ми ги с WinKey+стрелка - не е болка за умиране. Като цяло е доста прилично за момента - пробвайте го.

3 comments:

iffi said...

Това и аз го открих преди 2 седмици някъде. Много е удобно и страшно ме радва. Сега вече не съм с 50 отворени неща на едно място, а ги разпределям на 4 десктопа :)
(като ми потрябват и още ще добавя :) )

iffi said...

Между другото може сам да си сетваш шорткътите. Например аз си нагласих четирите десктопа да се достъпват с winkey+[1-4]

ro-tex said...

Да, веднуж като свикнеш с многото десктопи и доста ти променят работата. :)
Сега ако можеше да си намеря и приложение за втори буфер и еквивалент на xkill... :)

Иначе аз не обичам да използвам цифрички за десктопите - използвам си стрелките. Само дето бях свикнал с Ctrl+Alt+стрелка, пък то не ще...