Thursday, January 15, 2009

Добър коментар

Тази сутрин прочетох един много добър разбор на вчерашните събития в блога на Боян Юруков - "Целта на днешния протест в моите очи". Напълно споделям мнението му. Ето ви две кратки извадки:

Всички искат промяна - това е ясно. Тази промяна обаче не става чрез смяна на правителството с някакви други! Не, тя става с промяна в отношението на управляващите. Почти всеки политик може да управлява еднакво добре/зле. Вярна е приказката, че всички са едни и същи. Целта на този и всички протести от сега нататък ще е да ги научим, че има някой пред парламента - че не са сами в държавата. На всички тези отвън им е писнало и ги е грижа. Някои за децата, някои за природата, други за бизнеса, а трети за правата ни. Никой не иска смяна на този с онзи депутат, а обществен натиск върху който-и-да е-там дето гласува вместо нас.

Затова няма единни искания - защото медиите и управляващите искат нещо конкретно - “оставка”, “преговори”, “пари” или “власт”. Това бяха исканията досега на протестите. Ние нямаме такива искания. Ние искаме някой да си върши работата (много) по-добре. Затова този протест днес е, а и следващите ще бъдат “граждански протести” в най-пълния смисъл на думата - защото на площада нямаше тълпа от хора, а група граждани - всеки със своите искания (плюс някой и друг скинар).


В крайна сметка от всичко най ми хареса колко нелепо звучаха всички изказвания на политици, полицаи и медии. Никой си няма бледа представа какво се случва! Всеки прави някакви обвинения, опити за манипулация и дезинформация на обществото. Проблемът е, че обществото беше на протеста или познава някой на протеста. Обществото си има вече и интернет, а в интернет се видя всичко - снимки, клипове, блог статии, побоища и разкървавени деца. На този етап гледаме телевизия само да проверим дали медиите са решили да премълчат фактите. Нищо повече.


0 comments: