Wednesday, March 25, 2009

Ура! Има шанс и да не сме в 1984! За сега...

Ура! МВР няма да получи бленуваните права за безконтролно следене на всеки от нас! За сега...

След като ВАС върна първия опит за вкарване на тази Оруелска възможност като неконституционна, някои политици казаха, че те са Парламентът (с много главно П) и решенията на ВАС не ги обвързват, а са нещо като меки препоръки и съответно те смятат така или иначе да вкарат въпросните промени. След това след бурен дебат и прочее промените не успяха да се процедят и законът беше приет без тях. Тъй като заветната цел все още не е постигната и МВР все още няма официално правото да си ни следи спокойно (а трябва да го правят тайно, щото било незаконно) се направи трети опит, състоящ се в законопроект за изменение на приетия преди едва месец ЗЕС.
Причината за детската ми (и може би преждевременна) радост е, че 10 депутати са станали и с един жест са опровергали тезата ми, че всички в голямата бяла сграда трябва да бъдат застреляни. Жестът представлява протест срещу законопроекта, като начинът на разглеждането му (не от верните хора и не от достатъчно такива) е определено като "скандално". Един бърз цитат: "Считаме, че такъв важен законопроект за обществото и сигурността не може да бъде разглеждан по такъв скандален начин."

С две думи това са нещата, които бих искал да виждам в действията на политиците ни - противостоене на абсурдни идеи, при това заради тяхната същност, а не защото противоречат на други, също толкова абсурдни идеи, които те подкрепят.

Ето го и самият текст, който е внесен:



Източник на картинките: bogomil.info


Още малко по темата: Отдъхваме си временно за подслушването

Можете да хвърлите поглед и на новия twitter акаунт на МВР: @mevere ;)

0 comments: