Wednesday, April 29, 2009

Burn, baby, burn!

Доста хора си мислят, че могат да стопят някакви мазнини по всякакви абсурдни начини.

#1 Спирам да ям мазно!
#2 Започвам да тичам (по 15 мин. на ден)
#3 Спирам да ям изобщо!!!

Повечето от тези методи не работят защото:

1. Мазнините, които ядем не са единственият начин да трупаме мазнини - тялото си ги произвежда за да складира там енергията, която успява да спести.

2. За да [започне да] разгражда мазнини, тялото ни всъщност се нуждае от такива. Тук Михаела може да помага с дълго обяснение на сложните биологични процеси, но в крайна сметка трябва да сте изяли нещо мазничко (нямам предвид половин кило бекон) за да отпочнете реакциите. Това обаче се случва едва след точка 3.

3. Горенето на мазнините е трудна работа. В тях има ужасяващо много енергия, но тя е в доста устойчива форма. За да се стигне до това тялото да се напъне достатъчно, че да започне да ги разгражда трябва да не му е останал избор. С други думи трябва да е изяло всичкия ATF (5 до 10 сек) и KF (до 30 сек) в мускулите, а после и всичката глюкоза (а такава има доста) и въглехидрати. Според литературата, която ми е попадала това (+ времето нужно за първите цикли на разграждане) отнема около 40 минути, като натоварването през това време трябва да е над прага на дразнение. С други думи трябва да се натоварите, да ви е трудно - една дълга разходка в парка няма да свърши работа (освен ако не е 6-8-12 часа...). При това обърнете внимание, че това са 40 минути докато горенето започне! До този момент не сте свършили нищо, освен подготовка!

Така... Тук предполагам ще скочат половин дузина "специалисти" да ми обясняват, че нищо не разбирам и да ходя да почета малко (т.е. поне 2000+ страници) медицинска литература преди да говоря глупости и т.н. От сега да им кажа: не се хабете, не ми пука. Няма да прочета този тон хартия, защото не съм се засилил да отслабвам. Този пост е само бърза бележка за разсейване на някои хорски илюзии.
Ако нещо от написаното откровенно не е вярно, обаче, не се колебайте да оставите един коментар и ще го поправя.

Тук идва и какво правя аз по въпроса. Ами аз най-общо не се старая да отслабвам, защото водя доста активен живот и тялото ми се саморегулира. Общо взето ям каквото ми падне (без ексцесии като McDonald's, KFC и подобни), по много. За сметка на това катеря три пъти седмично на изкуствена стена и (ако даде Господ и няма дъжд) един ден на скали (през който ден най-често ям много малко). Също така от време на време карам колело, а понякога дори ходя по лента (с бира в ръка). Това общо взето е достатъчно за поддръжка при моя режим.

Съветът:
Дълги, напоителни натоварвания: дълги излети с колело (поне 3-4 часа), планински преходи (като си говорим за дълги разходки), фитнес залите работят, но на понижено натоварване и удължена тренировка (час и половина и повече) - нека ви стане скучно. До колкото съм чувал има две натоварвания, които определено водят класациите при ефективност при отслабване. Горят адски много калории и не натоварват прекалено.
Те са: плуване и секс.

Дерзайте! ;)

3 comments:

Васил Колев said...

Спирането на яденето на мазно е нещо ужасно. Без мазното се пие по-трудно, а без пиене що да живеем....

За 3) - ако спреш да ядеш изобщо, ще отслабнеш, това си е така, ама може и да умреш междувременно.

Колкото до препоръките на края - е 40 минути нон-стоп секс омръзва (трябва да се почине, да се пие една вода, да се провери пощата...). Няма ли нещо като '12 часа сън' за отслабване ?:)))

avtolik said...

Доколкото знам, единствения начин да отслабнеш е като гориш повече калории отколкото приемаш :)

Ако искаш и здравословно да остлабнеш ще трябва и да спортуваш и да приемаш качествена и разнообразна храна.

Относно фитнеса - зависи какво правиш в него. Ако само вдигаш тежести, над 1 час не е особено полезно.

На мен шкембето ми е малко и не бих намалил храната или пък да се изсилвам със спорта :)

Канев said...

Явно не гледаш телевизия и не четеш вестници. Ако го правше щеше да си добре информиран, че ако искаш да отслабнеш само трябва да ядеш някакви хранителни добавки(златни чудеса, капки на някакви доктори, шлемници и т.н.). Или пък беше че трябва да ядеш само хранителни добавки... Трябва обаче да се внимава да не се яде крем за отслабване, защото е за външно приложение и е мазен.

Иначе за тичането 15 минути, има хора, за които това си е утрояване на изразходените калории за деня. Някой ми разправяше че мерил колко ходи на ден и излиза, че прави общо 72 крачки за да иде на и да се върне от работа с кола. Т.е. изключая отиването до стола да яде и до WCто това му е дневната доза движение.