Wednesday, July 01, 2009

Теория на конспирацията или българската действителност?

Ре-публикувам без никакви промени.
Оригиналът е тук: Теория за манипулиране на вот

Бих искал да споделя с вас и четящите тук едно мое подозрение свързано с предстоящите парламентарни избори, а именно, че ДПС се готви да манипулира изборните резултати в Белгия и Холандия като размножава гласовете на електората си там. Основание за такова подозрение ми даде публикувания на скоро списък на избирателните секции в чужбина, и по-точно частта му отнасяща се за Белгия и Холандия (по-долу ще наричам Белгия и Холандия накратко Бенелюкс). Списъкът от избирателни секции в Бенелюкс изглежда е правен не толкова с оглед удобството на избирателя, колкото с оглед да се създадат предпоставки за въпросната изборна манипулация. В същото време, на отминалите европейски избори някои от секциите там се показаха като нови бастиони на ДПС, която пък е партия асоцирана с дълбоки и неувяхващи традиции в манипулирането на изборни резултати.

Първото нещо което прави впечатление при преглед на избирателните секции на територията на Бенелюкс е големият им брой, който с всеки следващи избори нараства: от 2 секции (ЕП2007), на 6 (ЕП2009) до 8 (НС2009). Така, на малката територия на Бенелюкс, за предстоящите избори за Народно Събрание ще бъдат отворени 8 избирателни секции, а именно в градовете: Амстердам, Хага, Ротердам, Розендал, Антверпен, Брюксел (две секции) и Гент. Новината, че консулските служби в Бенелюкс са се погрижили за изобилието на изборни секции би била радостна, ако не контрастираще съмнително със ситуацията в Германия, например, където въпреки настоятелността на съгражданите ни желаещи да гласуват, консулството търси всякакви формални извинения за да възпрепятства отварянето на изборни секции. Отварянето на повече секции на територията на Бенелюкс може да се обоснове или с по-голям брой избиратели, или с желанието на консулството да облекчи избирателя, като му спести дълго пътуване. Да видим дали някое от тези основания е налице.

Дали големия брой избиратели в района е мотивирало консулството в Бенелюкс да отваря с охота и по самоинициативя допълнителни избирателни секции? И дали малкия брой избиратели в Германия е причина за нежеланието на консулството ни там да съдейства? Не разполагам с официални данни за броя на българите пребиваващи на територията на Бенелюкс или Германия, но решавам да използвам за ореантир резултатите от последните избори за Европарламент. Наистина, преброените гласове в Бенелюкс (2807 гласа) са над два пъти повече от колкото тези в Германия (1159 гласа) и този превес привидно оправдава големия брой секции на териториата на Бенелюкс. Но преди да отсъдим, нека видим от къде идва разликата. Оказва се, че разликата идва единствено то гласове за ДПС. Ако извадим гласовете на ДПС от общия резултат ще видим, че останалите гласове в Бенелюкс и Германия са почти еднакъв брой (1310 и 1136). Тоест, за разлика от Германия, където гласовете за ДПС са твърде малко, едва 23, в Бенелюкс гласовете за ДПС са твърде много, 1497 гласа или 53% от общия брой гласове. Нещо повече, сравнено с първите европейски избори, в Бенелюкс има експлозия на ДПС гласове, от 379 за ЕП2007 на 1497 за ЕП2009 или четирикратно увеличение. Като разгледаме тези резултати по изборни секции откриваме, че рязкото увеличение се дължи единствено на гласове от новоразкритите през 2009 година секции. В тези новооткрити секции ДПС винаги има абсолютен превес, над 50% от гласовете, като рекордът е в Ротердам с 92 %. Ако държим да сме добронамерени, от горните факти можем да извадим следните изводи: а) електоралната сила на ДПС в Бенелюкс рязко е нарастнала четирикратно; б) изобилието на ДПС електорат силно мотивира консулствата да разкриват избирателни секции, докато отсъствието на такъв електорат силно ги демотивира.

Другия възможен мотив за товаряне на повече избирателни секции би могла да бъде желанието на консулството да спести пътуване на избирателя. Дали с цел облекчаване на придвижването на избирателя, в миниатюрния Берелюкс с добре развита транспортна инфраструктура, са открити секции в толкова на брой градове, колкото и в пет пъти по-голяма Германия. Ако това е мотивът, бихме очаквали секциите да са рапределени относително равномерно по територията. Бърза справка с картата, обаче, показва че това съвсем не е така. Напротив, всичките 8 секции са скупчени в единия край на територия, на рзстояне един от друг средно около 50 км, което означава, че придвижването между тях с месния междуградски транспорт би отнело средно около 30 мин, тоест колкото от крайните квартали на София до центъра. С други думи, организирайки секциите по този начин, консулството в Бенелюкс, за разлика от Германското консулство, изглежда е осигурило свръхудобство за гласоподавателите в една малка част от Бенелюкс.

Има обаче и нещо още по-озадачаващо в разположението на секциите в Бенелюкс – те като чели са накацали по дължината на лесен и удобен маршрут, следващ магистралната мрежа в района. Според Google Maps, дължината на този маршрут е 312 км и може да бъде изминат за около 4 часа. Това означава, че ако разполагам с моторно превозно средство и си предвидя по 20 мин на гласуване със цигара, то в рамките на 7 часа,без усилия, бих могъл да обиколя всичките 8 избирателни секции.


За да видите маршрута, натиснете този ЛИНК.



Аз разбирасе нямам намерение да правя това, но веднага се сещам за типичния начин по който гласува електората на ДПС в Холандия и който съм имал възможност да наблюдам не веднъж на отминали избори. Както навсякъде, и тук електората на тази партия се отличава с изключително високата си степен на организация. Групи от по 15-тина човека говорещи на турски биват докарвани пред избирателната секция от микробус. Докато групата упражнява правото си на глас, шофьорът на микробуса пуши; той сякаш не се познава с останалите и просто си носи службата. След като дадат гласа си, хората от групата се качвата обратно в микробуса и заминават. Не след дълго пристига следващия микробус. И така цял ден. От каде идват и на къде отиват микробусите с избиратели на ДПС аз не знам, но физически е напълно възможно, а при създадените от консулството предпоставки и твърде удобно, да обикалят повече от една избирателна секция.

Гласуването в повече от една секция разбирасе е незаконно, но за да бъде санкционирано то трябва първо да бъде разкрито, а установената практика в избирателните секции прави всичко възможно това да не се случи. Като очевидец мога да твърдя, че болшинството гласоподаватели биват вписвани в избирателните списъци на ръка. Предполагам, имената и ЕГН-тата никога не влизат в компютър, за да бъдат контролирани електронно, и едва ли някой си прави труда да засича на ръка ръкописите от различни избирателни секции в чужбина. От друга страна, практиката гласуването да се отбелязва в паспорта на избирателя вече не се прилага и следователно неможе да бъде пречка за многократно гласуване. Така, в чужбина многократно гласуване може да се осъществява невъзпрепятствано, а разкриването му е максимално затруднено и следователно, малко вероятно.

Ако обобщим изложеното до тук се получава следсната картина. В Бенелюкс броят на избирателните секции нараства, като с това рязко нараства и броя на гласовете за ДПС. Консулството безпроблемно отваря нови секции, чието разположени силно облекчава организираното извозване на ДПС избирателите до повече от една секция. Засичането на случаи на гласуване в повече от една секция е силно възпрепястствано от ръчната обработка на изборните списъци. С други думи, създадени са всички предпоставки масовото многократно гласуване да се осъществи.

Както се видя от представените по горе числа, за сега мащабът на манипулацията не е голям, става въпрос за около 1000 гласа. Но да не забравяме, че тази практика едва ли ще бъде приложена единствено в Бенелюкс. А и европейските избори в Бенелюкс, предполагам, са само тест за това което предстои да се случи на парламентарните избори; както виждаме, подготовката и планът продължават да се доразвиват.

От гледна точка на ДПС, многократното гласуве би се съчетало прекрасно с нововъведената практика на преливане на гласове – прелятите към братски партии гласове биват компенсирани от гласове размножени чрез многократно гласуване. Така партията не губи нищо, а само разширява влиянието си. Следователно, не трябва да ни учудва идеята, че ДПС може да се подготвя да вкара масовото размножаване на гласове като нова практика в арсенала си за манипулиране на изборни.

Всичко това, разбира се, са само предположения. Но тези предположения могат ледно да бъдат опровергани или потвърдени, стига някой, който има тази възможност, да се заинтересува и да съпостави избирателните списъци от секциите в Бенелюкс, както за предстоящите парламентарни избори, така и за отминалите европейски избори. Затова и споделям публично това съмнение, надявайки се, че по този начин може да бъде предотвратена евентуален пореден опит за опорочаване на избирателната ни система.

автор: NK

коментар на читател в блога на Иван Бедров

препубликувано без редакция


0 comments: