Friday, July 24, 2009

Още за блогърите и осигуровките

Както се очакваше се вдигна голям шум около осигуровките за блогъри. Последното, което видях е ето това изказване на г-жа Катя Кашъмова от НАП (източник: Ведомост Инфо)
Ако има упражняване на трудова дейност, има и осигурителни вноски. Ако печелите от блога си, ако е за ваш риск и за ваша сметка, тогава да, вече има самоосигуряване. Може да сте сключили така наречения граждански договор, може да имате сключен трудов договор. Така че тогава пак не е за сметка на лицето.
Ако сте блогър, не работите и никой не ви осигурява, и ви се прииска – можете да си плащате осигуровките, да се самоосигурявате. Законът обаче не ви задължава да го направите. Нито въпросното писмо, което притесни блогърите. В случай че това не ви е бизнес, не печелите и не влагате пари, спокойно продължавайте да си поддържате страниците. Напълно безплатно е. Поне засега.


Тоест:
- ако работя на договор някъде и не получавам приходи от личния си блог, няма какво да декларирам, НАП не се интересуват дали имам или нямам блог;
- ако имам реклами в блога си, от които имам приходи, то трябва да ги декларирам, независимо длаи работя някъде или не (както винаги е било, до колкото аз знам - когато имаш някакви доходи, значи тряба да ги декларираш);
- ако не работя и не получавам приходи от блога си, то отново няма какво да декларирам и да плащам.

Добре де, това не е ли положението което беше до сега, което винаги е било - ако имаш приходи, трябва да ги декларираш. Изобщо няма да говоря за здравните осигуровки - тях трябва да си ги плащаш винаги, независимо дали работиш или не и не знам защо изобщо са набъркани в темата. Поправете ме, ако греша, но това това ще рече че съм бил напълно прав с първия си коментар по темата:
- Хората, които се издържат от сайтове и до сега бяха длъжни да пишат в данъчната си декларация, че получават еди-какви-си приходи и да си плащат данъците върху тях.
- Хората, които НЕ получават приходи от Интернет страниците си са чисто и просто клиенти, потребители, хора които са си купили дадена стока и/или услуга (домейн, хостинг) и дължат същите данъци като хората, които са си купили телевизор и имат договор за кабелна телевизия, т.е. ДДС!


От къде идва объркването?
Целият шум се вдигна от недоизяснени положения в някои изказвания, ката например гореспоменатото изказване на г-жа Кашъмова: "Ако [...] ви се прииска – можете да си плащате осигуровките, да се самоосигурявате." Така ли? Как? Защо ще ми се прииска? В последствие се оказва, че може да ви се прииска такова нещо, ако искате да сте "журналист на свободна практика" например и да се осигурявате за пенсия. Това обаче някак си не стана ясно в началото. Трябваха много коментари, много прочити на писмото. Винаги съм мразел да чета юридически текстове, много трудно вниквам в това, което се опитват да ми кажат през езика, който използват: "страната на първата страна се задължава да не [...] на страната на втората страна". После хората ми се смеят, че винаги обяснявам с Пешо и Гошо.

Основната поука, която ми остава от случая е следната:
Ние, простолюдието, имаме нужда от преводачи, за да разберем какво точно ни се казва в текстовете, които излизат от държавната администрация. По принцип тези преводачи би трябвало да са журналистите, които да се поровят, да разберат нещата и после да напишат статия за това. За съжаление това, което се цели е шум, скандал, сензация, а не инфрмативност.

1 comments:

Венски said...

Няколко неща ми дойдоха на ум, та ще споделя.

Понякога Пешо и Гошо са объркващи. При нас ползваме A(lice) и B(ob), а на злия му викат E(ve). Май за български А(ни) и Б(орис) звучат добре. Така няма опасност да объркаш кой е първия и кой втория ;)

Другото нещо беше по повод на "Добре де, това не е ли положението което беше до сега, което винаги е било - ако имаш приходи, трябва да ги декларираш.". Преди няколко години имаше някакво политическо събитие, заради което затвориха сума улици и имаше списък с улиците на които е забранено да се паркира. След което се появи изказването "Знаете че има нещо нередно в една държава, когато изрично се казва че е забранено паркирането на улици, на които по принцип е забранено паркирането". Тук просто си трябва от време на време да се напомня на хората, щото имат навика да забравят или да не обръщат внимание. Има толкова много неща които да те разсейват ...