Thursday, July 30, 2009

Harry Potter

По случай излизането на новия филм от поредицата за Хари Потър реших, че ми се ще да изгледам всички, излизали до сега. Оказа се, че Мишката не ги е гледала, така че свалих всичките DVD-та и всяка вечер си гледаме по един епизод. Хубаво детско филмче. Малко е странно да гледаш как героите порастват скокообразно между сериите (нали са снимани през година-две).

В същата връзка се замислих от къде да си намеря последната книга от поредицата, ако може на английски. После се замислих, че всъщност съм чел книгите доста разкъсано - ту на български, ту на английски и не бих имал нищо против да препрочета и тях, този път изцяло в оригинал. Това обаче вероятно ще се случи преди излизането на последния, седми филм. За целта, обаче, книгите трябва да бъдат намерени. След кратко замисляне реших, че вместо да бъдат намирани от хора, може би си струва да бъдат купени - все пак поредицата е доста добра и след като имам желание да я препрочета, значи си струва да я имам. По същата логика, по която си купих и "Тъмната кула". Поразрових се в английския Амазон и си харесах един страхотен сет с твърди корици за 74 паунда. Чудех дали всъщност искам да дам толкова пари за Хари Потър и тъкмо бях решил, че за boxed set с твърди корици си трува да се дадат малко повече пари, когато видях, че гадовете са му вдигнали цената на 86 паунда! За половин час! Блах... Крайна цена (с доставка и опаковка) към 250лв ми се стори малко много (макар, че 250/7 не е много висока цена за книга с твърди корици) и се насочих към по-евтиничък сет с меки корици. Понастоящем ето това пътува към мен!

6 comments:

Naso said...

Книгите са добри, макар че не са на едно и също ниво. За мен втората книга остава една от любимите ми (може би даже любимата ми) понеже историята беше най-увлекателна и мистериозна и нямаше много пълнеж. Филмите също са добри, макар че не до там. Отрязали са доста неща, но ако си чел книгите това не пречи много. Като че ли засега четните ми харесват, а нечетните не толкова. Аз имам от 5та до 7ма книга с твърди корици, ако искаш да прочетеш някоя от тях. Доста добри издания са.

ro-tex said...

Мда, наистина не са на едно и също ниво. Според мен авторката се учи с всяка книга, а пък редакторите й местят фокуса върху различни целеви групи с течение на времето. Първата книга е детска и лека, докато втората става малко по-мрачна, но все пак е безгрижна и лека. Третата става вече по-сериозна от към сюжет, а в четвъртата герои започват и да умират. На мен май третата ми хреса най-много, но като цяло ги разглеждам като монолитна творба.

Филмите са ОК - наистина са отрязали доста, но те и така са по два часа и половина! Михаела се оплака, че действието се развива доста бавно и е права. Не мисля, че тя, а и аз вероятно, бихме издържали четири часа филм за Хари Потър! Идва малко в повече... ;)

Колкто до книгите - мисля да си прочета моите, когато ги получа. Наистина има голямо удоволствие в това да четеш стари книги, но само ако са на повече от 10-15 години (отлежават като виното ;D). В противен случай предпочитам чисто новичките, особено ако са си мои.
Мерси за предложението все пак!

Венски said...

ти ако наистина си имал желание да прочетеш 7мата книга след филма много си избързал с покупката :) Номера е че последния 7мия филм всъщност ще е "последния 7ми филм първа част" и "последния 7ми филм втора част", които ще излизат през 2010 и 2011 :)

ro-tex said...

Как ще искам да прочета книгата след филма?! Мисля сега да изгледам първите 5 филма, после да гледам шестия на кино. След това да прочета всичките седем книги и най-накрая да изгледам и последния седми филм (в двете му части).

Иначе ние хубаво си говорим за "последната" книга и "последния" филм, само дето на мен нещо ми нашепва, че тази многомилионна индустрия на бранда Хари Потър няма да бъде преустановена току-така. Очаквам fork-ове от типа на "Младата аврорка Хърмаяни" и подобни. Нищо чудно да забозят колосално с някакви деца на Хари Потър, за които ще отворят някаква вратичка в последния филм.
Ша поживейм, па ша видим!

Naso said...

Ако говориш за spinoff, той вече излезе и се нарича The Tales of Beedle the Bard. Тъй като не си чел последната книга сигурно това заглавие нищо не ти говори, но с две думи това са няколко детски приказки в света на Хари Потър. Само една от тези приказки е важна за главната история и като цяло книжката не е нищо особено. Направена е очевидно за фенове-колекционери на поредицата.

Относно седмия филм не знам колко добра идея е да се раздели на две. От една страна това им дава възможност да вкарат повече материал, но от друга - първият от двата филма сигурно няма да е особено добър. Доста голяма част от първата половина на книгата беше доста монотонна и скучна, особено в сравнение с епичната втора част. Въпреки това седмата книга като цяло е една от най-добрите и е по-различна от останалите като структура (не само защото е последна). За филмите - ще доживеем и ще видим.

ro-tex said...

Spinoff-а може да го видя по някое време.

Колкото до седмата книга и филми - моля, без спойлъри, че ще бъдеш нападнат от разгневени Harry Potter addicts, на които им е провалена някоя изненада (визирам себе си). ;)

PS: Shipment dispatched! Yey!