Friday, September 11, 2009

Raven power-charged!

Мина известно време от както си взех Raven и стана препоръчително да му направя известно освежаване. За това намерих кой да купи наличния ми модул 2GB DDR2 и си взех един 2x2GB kit на Corsair.




Никога до сега не бях отварял лаптоп, но за сметка на това бях виждал как се отварят и определено не изглеждаше лесно. Като се погледне един ThinkPad отдолу той няма всички малки капачета, покриващи отделни компоненти, които може да видите при някои лаптопи. Тези капачета са доста удобни, защото няма нужда да разглобите цялото чудовище за да му смените RAM-а или диска. Също така ме бяха уплашили, че моят RAM стои под клавиатурата (махането на която май е един малък ужас). По този повод се заредих с търпение, обърнах машинката и започнах да развивам винтчета, чудейки се как да запомня кое от къде е (има 3 вида). Нали знаете за патката, дето мислила, мислила и умряла? Е, аз не умрях, но забелязах че до някои болтчета (4 на брой) има малки картинки на чип, клавиатура и нещо друго. Бравооо! Това са болтчетата за смяна на RAM, процесор (предполагам) и клавиатура. Супер културно и елегантно, впечатлен съм.




Махаме стария RAM, слагаме новия...




... и си имаме 4GB RAM!




Слава на боговете, всичко отлепи от първия път - рестартирах, погледнах в BIOS-а и там пишеше заветните "4096 KB Memory Installed". Запалих, пуснах CPU-Z, systeminfo, ала-бала - всичко точно. Цяла вчер се държа прилично. Тази сутрин му ръгнах едно инсталационно Ubuntu, запалих memtest86 и го оставих да си цикли - нека търси за евентуални проблеми до довечера.
Мисля да пробвам сега да изключа swap файла на Windows-а и да видя дали 4GB ще му стигат за нормална работа. Искам възможно най-рядко да се обръща към диска, че е мега бавен. Барем добута някакви по-читави скорости.

6 comments:

Unknown said...

Честито! Аз я направих същата операция вчера. Btw ако ползваш 32bit ubuntu със стандартния кърнъл, ще виждаш само 3гб. Трябва или да ползваш сървърския вариант или да прекомпилираш.

ro-tex said...

Мерси.

Мда, имам 3 гигабайтовия проблем с Windows и съм наясно с него. Чудя се все още дали да си сложа 64bit Ubuntu и по-скоро дали с него ще ми вървят 32bit нещата през wine. Според форумите няма да имам проблем, така че предстои да се тества.

Unknown said...

Принципно линуксите нямат проблема с 3-те гб, но в Ubuntu не е включена HIGHMEM опцията в десктоп кърнъла...
Иначе с 64bit Ubuntu не би трябвало да имаш проблеми. В краен случай има варианти да подкарваш 32bit неща под него (ia32-libs/chroot/virtualization).

Жоро said...

Мааалко съм позакъснял, но случайно да си пазиш старите 2Гб? (-;

ro-tex said...

Ха-ха, да, наистина малко си позакъснял!
Не, не ги пазя - още преди да започна цялата процедура се бях договорил с един колега (Митко Капашиков), че ще му дам оригиналните на него, а аз ще мина на сетовите. Но не би трябвало да е прекалено трудно да се намерят по магазините, все пак. :)

Btw, честита прическа. :D

Жоро said...

Хаха, благодаря. Тя е от отдавана - от началото на годината.
Здраве да е за паметта - бях длъжен да опитам. По магазините със сигурност има, но не ми е наложително (-;