Friday, January 15, 2010

Thinking "in the cloud"

Често ми се случва да се колебая между няколко възможности и да не мога да взема решение сам - било защото нямам информация, опит или изобщо идея как да реша. В такива случаи се оказва доста удобно да изстреляш проблема "в облака" и да видиш каква информация ще ти даде той. Ето и пример:

В един момент стана ясно, че ще мина на някакъв тип smartphone. Въпросът беше към кой точно и претендентите бяха няколко: iPhone 3Gs, HTC Hero и HTC Magic. В последствие двете HTC-та отпаднаха в полза на Nexus One, но чуденката продължи. Как решаваме проблема? Изстрелваме го в мрежата и следим реакциите!

1. Twitter!
Първата стъпка беше да попитам какво мислят хората в Twitter. Моментално имаше спонтанно гласуване + мини flame. Подценявано предимство на атакуването на проблем в облака на twitter е, че хората в този облак са подбрани и познати, т.е. мнението на всеки един идва с определена тежест и с определен нюанс. Има от всичко - неграмотни потребители, грамотни потребители, техничари, пълни гийкове, фанатици и т.н.
Това обаче не беше достатъчно.

2. Google Wave
Своеобразното "гласуване" в twitter не беше нищо повече от popularity contest - просто стана ясно кой има повече фенове, но не и защо. А на мен ми трябваха реални данни, по които да преценя. За това забърках на бързо една вълна, в която хората да обсъдят предимства, недостатъци, спецификации, да се позамерят с аргументи, а аз да мога да стоя от страни, да хрупам пуканки и да гледам шоуто!
Предимството на вълната безспорно е във възможността всеки от участниците в спора да се аргументира. Също така за разлика от форумите, вълните са многонишкови (т.е. може да се разклонят на всяко едно място за доуточняване на някой въпрос) и нищо не се губи само защото е изостанало малко по-нагоре в обсъждането и никой вече не чете старите постове. Също така вълните се редактират в реално време и обсъждането е много, много бързо!

Не ми се наложи да използвам други методи, но предполагам, че е възможно - блогове, социални групи, мейл групи, Facebook групи (блях!) и подобни. Интересното на този начин за събиране на информация и взимане на решения е, че човек взима дадения проблем и го хвърля към група хора. Част от хората реагират и започват изливат информация обратно към човека. Различните потоци информация комуникират по между си и първоизточникът (т.е. аз) може да наблюдава борбата между всеки две мнения. Така всеки аргумент използван с цел убеждаване на противника в спора се превръща в аргумент за убеждаване на първоизточника на въпроса. Също така се оформя и своеобразно състезание между застъпниците на противоположни тези за това коя фракция ще спечели на своя страна питащия, което допълнително мотивира участниците в обсъждането да изнамират още и още информация, аргументи, тестове и прочие - всички онези неща, които иначе човек трябва да събира и анализира сам, често правейки грешки при анализа и сравняването им.

Добре дошли във Взимане на решения 2.0! Само имайте предвид, че най-тежката част от решението, а именно отговорността, както винаги, си е изцяло ваша!

5 comments:

Heth said...

Хитра идея. късно разбирам за нея, иначе е добро като за обсъждане на неща, първо през twitter после през wave също ми изглежда достатъчно. може би трябва да се помисли за нещо което е open защото wave-овете за съжаление са invite only и са затворени за voluntary feedback. което определено е минус ако искаш обективно обсъждане. ( и не целта не е public spam flame; целта е лесен достъп до обсъждането )

Anonymous said...

Ако има някакво значение:производителя на Nexus One е HTC

Anonymous said...

интересен подход (:
в тоя влак на мисли, замислял ли си се да пробваш hunch.com? от него по-2.0 нема и е теоретически по-обективно, защото не всички са ти познати (twitter contacts, wave contacts, etc.).

мария

ro-tex said...

Хм, сефте го виждам този hunch. Може би си струва да се прегледа.

Иначе относно обективността и телефоните - там нещата са също толкова мътни в глобален аспект, колкото и в локален (сред познаните ми). В локален поне мога да претегля всяко мнение с оглед пристрастията на човека - ако мак фен признае, че друг телефон "става", то това е доста, докато едно "става" от страна на мак опонент има малко по-различна тежест. И така... :)

Sean Gallen said...

Мека мебел Варна