Friday, January 22, 2010

Запетайки, запетайки!

През последните години ми се налага да си пиша с всякакви хора. С голяма част си пишем на английски, с по-малка - на български. Излишно е да споменавам, че хората не се стараят прекалено email кореспонденцията им да е граматически изрядна (много HR компании не се старят да пишат на кирилица, то какво остава да пишат грамотно). Един доста неприятен ефект от това се явява съмнението към собствената ти грамотност. В началото човек пише грамотно и се старае да не се дразни на грешките на събеседниците си. С течение на времето започва да ги приема и дори да ги допуска. След още време започва да забравя кое е грешка и кое е вярно и се влива в стадото на неграмотните.
Днес за пореден път се сблъсках обръщенията в писмата ("Здравей, Гошо, хайде да ходим за риба!") и за пореден път се замислих трябва ли или не трябва да се пишат запетайки и от двете страни на "Гошо", въпреки че много добре знам, че трябва. Просто колегите ми не пишат и това започва да ме обърква. Кратко ровене в нета ме срещна с тази статия, където нещата са обяснени:

Езикова култура: Запетая - теория

Моля, прочетете я! Използвайте запетаите грамотно за да може поне малко да качим качеството на българския език в Интернет. (Наистина, моля ви...)

0 comments: