Thursday, July 13, 2006

Картинки, картинки...

Първо искам публично да наругая Picasa! Не мога да понасям софтуер, който си мисли, че е по-умен от мен и знае точно какво искам! Гадното нещенце има адски готини feature-и тук и там и очевидно е правено с големи идеи. Само да беше и мааалко по-гъвкаво - цена нямаше да има!
Гадинката хваща и много хубаво ти индексира всички катринки по харда. А след това ти можеш да си ги подредиш директорийка по директорийка както ти харесва.Ха сега си го представете с 4-5GB картинки как става тоя номер... Якото е, че това всъщност не се отразява на директориите отдолу и ако опиташ да достъпиш картинките по друг начин (не през Picasa) - ядец! Има да си ги търсиш с часове коя къде е... Язък за прекараните часове на подреждане. Това прекалено много ми напомня на една доста освирквана фирма и нейните продукти, които действат на принципа "Ако използваш мен известно време няма да можеш да използваш нищо друго!". Звучи готино, ако се има предвид, че толкова ще ти хареса, но в повечето случаи това означава просто, че така ще ти омаже системата, че да не си в състояние да ползваш друго.
А, да, за последно - някой може би трябва да драсне на Google едно писмо и да им разкаже за онова чудно откритие на човечеството - drag & drop и че то може да се използва и за директории...

Така... Сега ще пробвам малко да се поуспокоя...
Цялата лудница с Picasa се случи защото направих едно малко мазало със снимките си. От известно време имам следния проблем: прекарвам доста време на служебната си машина и почти никакво на личната си. От това следва че една част от снимките ми са на единия компютър, а друга - на другия. В един момент, разбира се, тези колекции започнаха да се застъпват и аз така и не запомнях коя част е изчистена от несполучливи снимки и коя не е и къде ги има дадени снимки. За целта реших, че трябва да си направя единно хранилище, което да сложа на Sentinel или по-точно на ro-tex.no-ip.org. Това - хубаво. Само дето при качването на снимките стана омазвацията, която би следвало да се очаква - ненужни снимки се копираха тук и там, някои директории се повтарят, такива работи... За това се заех (отново) да почистя и да оставя вече чистото копие на сървъра. Само дето ми е някак трудно да трие снимки отпреди половин година и повече - всяка снимка вече е спомен и... Е, да съм ги трил навреме. За сега съм стигнал прегледа до края на Март тази година и не съм изтрил повече от десетина снимки. Да видим как ще продължи...
Във връзка с купищата снимки и удобството на прегледа им преди време търсех удобна php галерия. Такава не намерих (поне не безплатна). Ще потърся още малко и ако все пак не намеря нищо чудно да се хвана да напиша една. Надали ще е най-лесният начин, но поне със сигурност ще стане... Ако някой знае някоя - да свирка! (Picasaweb не е вариант - не искам да имам нищо общо с този софт повече, а да избирам кои снимки да кача една по една и на всичкото отгоре да ги качвам на серии от по 5... Айде не! Може би трябва да разгледам Flickr - $25 на година, но ако си струва...)


Сега да се похваля, че снощи с Венски и Невенче ходихме на Карибски Пирати 2. Филмчето си струва - забавно е и прилича на истинско продължение (а не на нещо, изсмукано от пръстите). Има доста ефекти, но те не се натрапват, а дори напротив - увличат те в действието и на места добавят доста добър комедиен елемент. Пък и ... Джони Деп и Кийра Найтли - абе ходете да го гледате! ;)
Доста приятна изненада се оказаха хората, които срещнахме пред киното - Елерина, Плевелче и дори Миерин, която не бях виждал от цяла вечност! Не че снощните две-три приказки се броят за виждане, де. Трябва да се организира нещо по темата... :)

Та така... Май нищо друго за разказване, освен, че най-сетне си рестартирах служебната машина и сега върви гладичко (беше почнала да маже малко). Трябва най-сетне да проумея, че не е добра идея да оставяш няколко тежки Java приложения да си работят със седмици. Просто не е...

3 comments:

Anonymous said...

Мм... идея си нямаш как ти се израдвах ;)
Вземи удари един телфон (плс) и ела в Петък на мафия у Миерин (като си на катеренв Събота).
П.П. Джони ДеП е ;)

ro-tex said...

Ами ще видим как ще стане - трябва и да се учи. Иначе с удоволствие (не че съм особен фен на мафията, но колкото да се видя с компанията...).

(За Деп - и аз се чудех и го написах както ми дойде. Мерси за поправката.)

Anonymous said...

Мда, аз имам същите впечатления от Picasa-та. Затова и я изтрих наскоро :)