Tuesday, July 22, 2008

Абсурдистан е възмутен. Отново.

Ум не ми го побира.

Излезе доклада на ОЛАФ за България и реакциите в него за ужасяващи. Обясняват ни как този път не може да ни се размине тая корупция, как положението е извън контрол и търпението им е изчерпано, как доверието в страната ни вече го няма никакво и т.н. Докладът е определен като най-острия, който ЕК някога е издавала.
На този фон любимите ни безочливи политици излизат с познатата стара песен - "докладът не е наред", "ЕК нещо се е объркала", "няма такова нещо", "пак се опитват да очернят България" (лоооооши, лоши хора!), "абе не е толкова зле положението" и т.н. Простотиите, които изчетох вчера в рамките на половин час направо ме разбиха до нивото ченето ми да увисне до земята. Как изобщо им идва на акъла да говорят така след като вече са ги хванали!? Изобщо ли не им пука?!
Май единствено Петър Стоянов е излязъл с по-адекватното "не може по стар комунистически модел да се твърди, че сме жертва на заговор от ЕС, защото този път сме в един отбор" (неточен цитат, взет от Дневник). Обяснявам си единствената нормална реакция с това, че той е извън споменаваните в доклада кръгове и проблемът не го засяга пряко (освен като български гражданин, но това е една коренно ралзична гледна точка).

Не мога дори да предположа колко гллупости ще се изприказват след като докладът официално излезе в сряда. Тогава вече ще започнат истинските клишета, измъквания, плюене, вадене на кирливи ризи, отвличане на вниманието и т.н. Чудя се с какво ще ни изненадат журналистите - с наводнение, порой, срутване, земетресение, пожар, сирачета, автомобилна катастрофа, поръчково убийство? Със сигурно ще има поне един-два други скандала, които поне малко да отвлекат вниманието от въпросният доклад, който всъщност в момента дава точно и ясно отражение на мнението на Европа за България - нещо, което поне лично мен ме кара да потъвам в земята от срам, че съм българин.

По-долу слагам линк към самият доклад. Изградете свое мнение - прочетете го. Седем страници е и се чете доста бързо.

Дневник: Брюксел критикува София безпрецедентно рязко (не е вярно, че няма критики към Румъния - има! Виж долния материал. Защо трябва всичко да се преиначава?!)

EU Observer: Bulgaria and Romania taken to task by Brussels over corruption

Самият доклад [чернова]: http://www.mediapool.bg/site/images/doklad_OLAF_bg.pdf

0 comments: