Tuesday, July 22, 2008

Осъдиха някого?! Уха...

Трудно ми беше да го повярвам, но все пак някой някого е осъдил в нашата мила държавица! Осъдили са Боян Расате за глупостите, които е свършил по време на гей парада. Браво!

От друга страна това никъде не е споменато. Погледнах в Дневник, Днес.бг, НетИнфо и ЗаГрада - няма. Научих за това от блога на Петък Стойков. Както и той пише, когато Боян Расате псуваше и викаше и правеше скандал всички го цитираха и т.н., а сега - тишина. Не е новина, не е интересно. Защо ли?

Ето и материала на Today.bg: Расате осъден на шест месеца пробация заради атаките срещу гей парада

PS: За чистата и изконно българска дума "пробация" просто не ми говорете, че ми се повдига... Ясно съм изказал мнението си тук: За журналистите и езика. С отвращение!

2 comments:

Anonymous said...

айде сега, езикът служи на хората, а не хората на езика. думата 'пробация' наистина идва от английската probation, но в българския се намества добре, защото сякаш произлиза от корена 'проба', който е близък до нейното значение.

ro-tex said...

Ок. Тогава нека да имаме кейсове в които криминалите да ги осъждат на пробации, а килърите - на... ъъъ... джейлтайм? Защо да се занимаваме да с разни дела, в които престъпници са осъдени условно, а убийци - на лишаване от свобода? Виж колко прозаично и обикновенно звучи, пък и човек трябва да знае българската дума за 'условно', вместо просто да гледа 'От местопрестъплението', 'Адвокатите от Бостън' или друг подобен образователен сериал.

Да, съгласен съм, че езикът служи на хората.

"It is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything as if it were a nail."
-- Abraham Maslow