Monday, June 23, 2008

Няма ли да се научат да паркират?

Ходенето из София си е преживяване.
Методи на придвижване - много:
- по торотоара
- пак по тротоара, но просмуквайки се между спрелите коли и сградите
- пак по тротоара, но лавирайки между масите на някое заведение (с всичките му келнери, идиотски клиенти и т.н.)
- вече не по тротара, а по улицата, защото колите са спрели на цели 5 см от сградите...
- по дърветата - тротоарите са заети от коли, а на улицата ни псуват и ни бибиткат на всеки 30 секунди и вероятността да ни сгазят е по-висока дори от вероятността пак да вдигнат цената на заветното билетче...

Какво може да се направи? Безспорно, решението е да се налагат сериозно предвидените глоби за неправилно паркиране, но за това трябва да разчитаме на МВР, което си е като да чакаш от умрял писмо. Друг вариант е да започнем да вандализираме коли и заведения, но... това ли е обществото, което бихме искали да изградим? Е, има и трети вариант - наскоро се натъкнах на две инициативи за по-културна и възпитана борба с идиотски паркиралите шофьори, които не вандализират автомобилите им, но пък дават малко отушник на натрупаното напрежение и ясно изразяват негодуванието на пешеходците. Ето ги и тях:

Ядосаният стикер!

...като идиот!

Лепенките са евтини, ядосаният стикер дори е разнообразен, не нанасят вреда на автомобилите, но пък пречат и така постигат целта си. Ако употребата им стане масова практика може дори да приучим някои шофьори да оставят заветните 1.5 метра между возилото и близката сграда/ограда за може ние, пешеходците, да вървим спокойно.

0 comments: